RIJAD

G20 obećao ublažiti posljedice pandemije po svjetski turizam

Nada se da će posljedice biti kratkoročne

Obećanje G20 za pomoć turizmu. AFP

Fena

25.4.2020

Zemlje članice G20 obećale su ublažiti teške ekonomske posljedice pandemije koronavirusa po svjetski turizam, jednu od najteže pogođenih industrija, u kojoj milioni ljudi riskiraju gubitak radnog mjesta. 

Ograničenja nametnuta radi suzbijanja širenja Covida-19 teško su naškodila međunarodnom turizmu, za koji se procjenjuje da će, sudeći prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), zabilježiti pad prihoda od 45 posto.

Ministri turizma G20 obećali su osigurati saradnju dok njihove zemlje ublažavaju mjere ograničenja društvenog života i restrikcije putovanja, podržavajući oporavak ugrožene turističke industrije.

- Obavezujemo se na pomoć turističkim firmama, poduzetnicima i radnicima kako bi se adaptirali i započeli nove aktivnosti u eri nakon krize - navode ministri u zajedničkom saopćenju nakon virtuelnog sastanka čiji je domaćin bila aktuelna predsjedavajuća grupe Saudijska Arabija.

Obećanje G20 za pomoć turizmu. AFP

Skoro 75 miliona radnih mjesta ugroženo je u tom dinamičnom sektoru, tvrde oni, navodeći podatke Svjetskog vijeća za putovanja i turizam.

Ministar turizma Saudijske Arabije, koji je u prošloj godini izdao prve turističke vize kako bi ojačao taj sektor, izrazio je nadu da će posljedice pandemije biti "kratkoročne".

- Turističke lokacije još su tu, hoteli su još tu, restorani su još tu i samo čekamo posjetioce da se vrate - izjavio je za AFP ministar Ahmed el-Hatib.

Saudijski turizam suočava se s teškim posljedicama samo nekoliko mjeseci nakon što je u septembru prošle godine pokrenuo izdavanje novih viza, gajeći ambiciju da bi mogao primiti 100 miliona posjetilaca do 2030.

Kraljevstvo je uložilo milijarde dolara da ojača turističku industriju u jednom od ključnih aspekata napora saudijskog vladara, princa Muhameda bin Salmana da otrgne ekonomiju od višedecenijske ovisnosti o prihodima od prodaje nafte.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.