RIJAD Ugroženi milioni stanovnika

G20 obećao ublažiti posljedice pandemije po svjetski turizam

Nada se da će posljedice biti kratkoročne

Fena

Obećanje G20 za pomoć turizmu

Foto: AFP


Zemlje članice G20 obećale su ublažiti teške ekonomske posljedice pandemije koronavirusa po svjetski turizam, jednu od najteže pogođenih industrija, u kojoj milioni ljudi riskiraju gubitak radnog mjesta. 

Ograničenja nametnuta radi suzbijanja širenja Covida-19 teško su naškodila međunarodnom turizmu, za koji se procjenjuje da će, sudeći prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), zabilježiti pad prihoda od 45 posto.

Ministri turizma G20 obećali su osigurati saradnju dok njihove zemlje ublažavaju mjere ograničenja društvenog života i restrikcije putovanja, podržavajući oporavak ugrožene turističke industrije.

- Obavezujemo se na pomoć turističkim firmama, poduzetnicima i radnicima kako bi se adaptirali i započeli nove aktivnosti u eri nakon krize - navode ministri u zajedničkom saopćenju nakon virtuelnog sastanka čiji je domaćin bila aktuelna predsjedavajuća grupe Saudijska Arabija.

  • Obećanje G20 za pomoć turizmu

    Obećanje G20 za pomoć turizmu

    Foto: AFP


Skoro 75 miliona radnih mjesta ugroženo je u tom dinamičnom sektoru, tvrde oni, navodeći podatke Svjetskog vijeća za putovanja i turizam.

Ministar turizma Saudijske Arabije, koji je u prošloj godini izdao prve turističke vize kako bi ojačao taj sektor, izrazio je nadu da će posljedice pandemije biti "kratkoročne".

- Turističke lokacije još su tu, hoteli su još tu, restorani su još tu i samo čekamo posjetioce da se vrate - izjavio je za AFP ministar Ahmed el-Hatib.

Saudijski turizam suočava se s teškim posljedicama samo nekoliko mjeseci nakon što je u septembru prošle godine pokrenuo izdavanje novih viza, gajeći ambiciju da bi mogao primiti 100 miliona posjetilaca do 2030.

Kraljevstvo je uložilo milijarde dolara da ojača turističku industriju u jednom od ključnih aspekata napora saudijskog vladara, princa Muhameda bin Salmana da otrgne ekonomiju od višedecenijske ovisnosti o prihodima od prodaje nafte.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na