NEUOBIČAJENO

Tramp i Putin objavili zajedničko saopćenje

Saopćenje dvojice predsjednika objavljeno je u vrijeme napetih odnosa između SAD-a i Rusije u nizu pitanja

Putin i Tramp. Arhiv

Avaz.ba

25.4.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su objavili rijetko zajedničko saopćenje u povodu godišnjice susreta američke i sovjetske vojske na Elbi usljed borbe protiv nacističke Njemačke, navevši to kao primjer saradnje dviju država.

Saopćenje dvojice predsjednika objavljeno je u vrijeme napetih odnosa između SAD-a i Rusije u nizu pitanja, od kontrole naoružanja i ruske intervencije u Ukrajini i Siriji, do američkih optužbi da Rusija širi dezinformacije o koronavirusu i miješa se u američke izbore.

"Wall Street Journal" piše kako je odluka o zajedničkom saopćenju bila sporna za neke dužnosnike u Trampovoj vladi, zabrinute da će potkopati kritične američke poruke Moskvi.

Saopćenjem se obilježava susret sovjetskih i američkih vojnika koji se 25. aprila 1945. odvio na mostu na njemačkoj rijeci Elbi.

Konačni poraz nacizma

- Taj je događaj predstavljao konačni poraz nacističkog režima. Duh Elbe je primjer kako naše države mogu ostaviti razlike po strani, graditi povjerenje i surađivati prema zajedničkom cilju - stoji u objavi.

"Journal" piše kako je posljednje zajedničko saopćenje u povodu susreta na Elbi bilo 2010. kada je vlada predsjednika Baraka Obame željela bolje odnose s Moskvom. 

Tramp se nadao da će na godišnjicu posjetiti Moskvu. Ranije je hvalio ruskog predsjednika i suradnju s Moskvom te je rekao kako vjeruje Putinovim tvrdnjama da se Rusija nije miješala u predsjedničke izbore 2016. godine.

S druge strane, neki članovi vlade i zastupnici žestoko kritiziraju Rusiju navodeći da su odnosi između dvije nuklearne sile najgori su od Hladnog rata. 

Senatski odbor za tajne službe u kojem većinu drže republikanci u utorak je objavio izvještaj, sukladan procjeni američke obavještajne zajednice iz 2017., da je Rusija dezinformacijama i hakiranjem utjecala na izbore 2016. u korist Trampa.

Američki obavještajci upozorili su zastupnike i da se Moskva miješa u predsjedničke izbore 2020., što Rusija odbacuje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.