ŠPEKULACIJE

Šta se dešava s Kin Jong-Unom: Oglasio se partijski list

Državni mediji Sjeverne Koreje su o Kimovoj lokaciji zadnji put izvještavali 11. aprila kada je Kim presjedao sastankom

Kim Jong-Un: Oprečne informacije. Arhiv

Avaz.ba

26.4.2020

Povodom špekulacija o zdravstvenom stanju sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Una i informacija koju su prenijeli mnogi svjetki mediji da je umro nakon operacije srca danas je "Rodong Sinmun", partijsko glasilo, objavilo da je Kim poslao pismo u kojem je pohvalio građevinske radnike na jednom od partijski važnih projekata.  

Nisu objavili ni fotografije niti snimke Kima. 

Državni mediji Sjeverne Koreje su o Kimovoj lokaciji zadnji put izvještavali 11. aprila kada je Kim presjedao sastankom. Četiri dana kasnije nije ga bilo na godišnjici rođenja osnivača Sjeverne Koreje, njegovog djeda Kim Il Sunga.

Čeong Seong-čang, direktor centra za studije o Sjevernoj Koreji na Sejong Institutu u Južnoj Koreji, rekao je za "New York Times" da je njegovo nepojavljivanje na takvom događaju bilo nezamislivo i nešto najbliže blasfemiji u toj državi.

Službena saopćenja Sjeverne Koreje nisu spominjala sjevernokorejskog diktatora u zadnjim danima, dok državni mediji još nisu objavili njegove fotografije iz 14. aprila kada je nadgledao testiranje raketnog sustava što je čest slučaj.

Doduše, u subotu službena južnokorejska agencija za vijesti je izvijestila kako je Kim dobio poruku od voditelja centralne komunističke partije ruske federacije o prvom Kimovom sastanku s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.