AUSTRALIJA

Za 12 sati milion stanovnika preuzelo aplikaciju za praćenje Covida-19

Služi za traženje osoba koje bi mogle biti zaražene koronavirusom

Od sinoć dostupna aplikacija COVIDsafe. AFP

Fena

27.4.2020

Australski zvaničnici iskazali su zadovoljstvo zbog činjenice da je više od milion stanovnika te zemlje preuzelo aplikaciju za telefon namijenjenu za ubrzavanje pronalaska osoba koje su bile u kontaktu s osobama zaraženim koronavirusom uprkos zabrinutosti za kršenje privatnosti.

U roku od 12 sati od objavljivanje australske aplikacije COVIDsafe koja je postala dostupna u nedjelju navečer, 1,13 miliona od ukupno 26 miliona stanovnika Australije preuzelo ju je na svoje pametne telefone.

Čelnik zdravstvene službe Demijan Marfi (Damian Murphy) u ponedjeljak je izrazio zadovoljstvo zbog popularnosti aplikacije, javio je AP.

Vladini službenici namjeravaju preko parlamenta ubrzati zakonodavstvo koje će zabraniti upotrebu prikupljenih podataka u druge svrhe, osim za traženje osoba koje bi mogle biti zaražene koronavirusom.

Zvaničnici su također obećali da će u roku od dvije sedmice objaviti izvorni kod aplikacije kako bi nezavisni analitičari bolje razumjeli kako ona radi i koje posljedice može imati na privatnost.


40 posto australske populacije mora koristiti tehnologiju. AFP

Vlada kaže da najmanje 40 posto australske populacije mora koristiti tehnologiju zasnovanu na singapurskoj aplikaciji TraceTogether da bi ona bila efikasna.

Ako je korisnicima COVIDsafe dijagnosticiran virus, mogu učitati enkriptovane zapise podatke aplikacije koji identificiraju ostale korisnike s kojima su bili u bliskom kontaktu u posljednje tri sedmice na period od 15 minuta i više.

Vlada se nada da će aplikacija omogućiti Australiji da sigurno ponovo pokrene ekonomiju omogućavajući zdravstvenim službenicima da brzo identificiraju i zaustave nove valove epidemije.

Australija će ove sedmice nastaviti operacije koje ne spadaju u hitne slučajeve, prvi put nakon 27. marta, jer se nadaju da bolnice neće biti preplavljene slučajevima Covida-19.

Australija je zabilježila 6.720 slučajeva zaraze virusom, 83 pacijenta su umrla, a 27 ih je u kritičnom stanju na respiratorima u bolnicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.