ITALIJA

Neobičan simptom javio se kod svake pete osobe zaražene koronavirusom

Otkrića su dokumentirana u časopisu Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju

Osip je kod nekih bio jedini simptom. AFP

Avaz.ba

27.4.2020

Novi koronavirus stvara veliki broj simptoma, a mnogi od njih su skoro neprimjetni, pa se prepoznaju tek onda kada dovoljno veliki broj ljudi oboli.

Osnovni simptomi po kojima se virus prepoznaje su suh kašalj i visoka temperatura, ali prepoznaju se i oni manje izraženi. Jedan od njih je povećani crveni osip po koži. Prema podacima iz Italije, svaka peta osoba koja je hospitalizirana imala je promjene na koži. 

Stručnjaci su upozorili da bi to potencijalno mogao biti znak infekcije, a kod nekih je čak bio i jedini simptom.


Osip je blokirao krvne sudove pacijenta. AFP

Dr. Rendi Džejkobs, profesor na Univerzitetu u Kaliforniji, govorio je o 67-godišnjem pacijentu čiji je prvi simptom ličio na prehladu. Međutim, sedam dana kasnije pacijent je počeo dobivati osip po leđima i urinirati krv. 

Osip je zapravo blokirao krvne sudove pacijenta koji se nalaze u blizini bubrega, što ga je navelo da urinira krv. Otkrića su dokumentirana u časopisu Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju. 

Dr. Veronika Bataile je također potvrdila da je vidjela dosta pacijenta koji nikada prije nisu patili od ekcema, sve dok nisu bili zaraženi koronavirusom.

- Tek dva-tri dana poslije osipa su razvili tipične simptome Covida-19. Kod nekih je to zapravo bio jedini simptom, zato javnost mora znati i za postojanje ovog simptoma koji može biti alarm da se samoizolira i zaštiti ostale članove domaćinstva – zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.