BLISKI SUSRET

Prema Zemlji ide asteroid veličine najveće zgrade svijeta

NASA tvrdi da bi se u bilo kojem trenutku moglo desiti nešto nepredviđeno

Nepredviđeni događaji ne mogu se isključiti. NASA

Avaz.ba

27.4.2020

Agencija Sjedinjenih Američkih Država za zrakoplovna i svemirska istraživanja i razvoj (NASA) podijelila je nevjerovatnu fotografiju ogromnog asteroida koji će ove sedmice letjeti pored planete Zemlje, prenosi „Mirror“.

Predviđa se da je asteroid, nazvan 1998 OR2 (prvi put primijećen 1998. godine), ima prečnik između 1,8 km i 4,1 kilometar. U slučaju maksimalne procjene, to znači da bi ova svemirska stijena mogla biti pet puta veća od „Burj Khalife“, najviše zgrade u svijetu! Asteroid će letjeti pokraj Zemlje u srijedu, a uoči njezinog prolaska, naučnici radara „Arecibo“ podijelili su zadivljujuću fotografiju svemirske stijene.

Asteroid će u srijedu navečer proći pored naše planete, a tada će biti udaljen blizu 5,5 miliona kilometara od Zemlje. Iako ovo možda zvuči daleko, NASA ga klasificira kao "bliski pristup".

Tokom prolaska 1998 OR2 letjet će zapanjujućom brzinom od 31 hiljadu kilometara na sat, što je približno 9,5 puta brže od metka! S obzirom na to koliko je daleko, asteroid neće biti vidljiv golim okom.

Asteroid leti zapanjujućom brzinom. NASA

Srećom, šanse da će se ogromni asteroid sudariti sa Zemljom vrlo su male.  Međutim, NASA nije otpisala šanse za pad asteroida u bliskoj budućnosti. Kako navode, u bilo kojem trenutku moglo bi se desiti nešto nepredviđeno.

Stručnjaci procjenjuju da se udar predmeta veličine onog koji je 2013. eksplodirao nad Čeljabinskom u Rusiji (17 metara), događa jednom ili dva puta u stoljeću. Pretpostavka je da će utjecaji većih objekata biti još rjeđi (u razmaku od stoljeća do tisućljeća). No, nepredviđeni događaji, poput onog u Čeljabinsku, ne mogu se isključiti. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.