OZBILJNE ISTRAGE

Tramp okrivio Kinu za širenje koronavirusa

Širenje virusa se moglo zaustaviti na izvorištu

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba

28.4.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ustvrdio je sinoć da je Kina mogla zaustaviti koronavirus prije nego što se proširio svijetom i rekao je da njegova administracija provodi "ozbiljne istrage" kako bi saznala što se točno dogodilo.

- Provodimo ozbiljne istrage... Nismo sretni s Kinom. Mi smatramo da se to moglo zaustaviti na izvorištu. To je moglo biti brzo zaustavljeno i tada se ne bi proširilo cijelim svijetom - rekao je Tramp. 

Govoreći o slučajevima zaraze u Sjedinjenim Državama, Tramp je rekao da je broj oboljelih od Covida-19 u padu ili se stabilizira diljem zemlje. 

- U svim slučajevima ide nabolje. Ovo je stvarno užasna situacija s kojom smo suočeni, ali oni napreduju - dodao je američki predsjednik. 

Dodao je da se javlja "glad" za povratkom na posao.

- Osiguravanje zdravlja našeg gospodarstva ključno je za osiguravanje zdravlja naše nacije - ti ciljevi idu u paru - istakao je.

Tramp je rekao da je 'neko' davno mogao zaustaviti pandemiju, "nepotrebnu smrt" uslijed Covida-19.

- Toliko nepotrebne smrti je bilo u ovoj zemlji. To je moglo biti zaustavljeno, ali izgleda da je netko davno odlučio da to neće napraviti na taj način i cijeli svijet pati zbog toga - rekao je Tramp. 

Donald Tramp. AFP

Na pitanje novinara zaslužuje li predsjednik reizbor ako izgubi više Amerikanaca u šest tjedana nego što ih je poginulo u Vijetnamskom ratu, Trump se nije dao smesti. 

- Da, izgubili smo puno ljudi ali ako pogledate prvotne projekcije koje su bile 2,2 miliona, mi vjerojatno idemo prema 60.000 do 70.000 - kazao je Tramp.

To je daleko previše, jedna osoba je previše. Mislim da smo donijeli mnogo stvarno dobrih odluka", dodao je navodeći kao primjere zatvaranje granice i "nevjerojatan" posao koji je njegova vlada napravila s respiratorima.

Zamoljen da komentira porast broja trovanja sredstvima za čišćenje i dezinfekciju u državi Marilendu nakon što je predložio da bi se ona mogla koristiti u liječenju Covida-19, Tramp je rekao kako ne može shvatiti zašto je do toga došlo.

Trump o Kim Jong-unu

Američki predsjednik je izjavio da zna kako je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un te da se nada da je dobro nakon nagađanja zadnjih dana o njegovom zdravstvenom stanju. 

- Ne mogu vam tačno reći. Da, imam dobru ideju, ali ne mogu sada govoriti o tome. Samo mu želim dobro. Nadam se da je dobro. Znam kako je, relativno govoreći. Vidjet ćemo, vjerojatno ćete čuti u ne tako dalekoj budućnosti - kazao je Tramp odgovarajući na pitanje o Kimovom zdravstvenom stanju.

Na pitanje je li razmatrao odgodu predsjedničkih izbora predviđenih za studeni, Tramp je odgovorio da "nikada nije razmišljao o promjeni datuma izbora".

Zašto bih to učinio? 3. novembra. To je dobar broj - dodao je Tramp. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.