SAD

Trećina Amerikanaca izgubila posao zbog korone

Podaci ministarstva rada pokazuju da je od sredine marta naknade za nezaposlene zatražilo čak 26,5 miliona Amerikanaca

Dramatične cifre otpuštenih. Agencije

Avaz.ba

28.4.2020

Skoro trećina Amerikanaca izgubila je posao ili prihode zbog koronavirusa, a val otkaza posebno je teško pogodio one s nižim primanjima, pokazalo je najnovije istraživanje.

Ukupno je 30 posto ispitanika u istraživanju Gallupa navelo da je epidemija negativno utjecala na njihovo radno mjesto, odnosno na njihove finansije.

Najniža primanja

Njih deset posto ima status privremeno otpuštenih, pri čemu njih 85 posto smatra da će se vratiti na staro radno mjesto, pokazalo je istraživanje.

Četvrtina ispitanika navela je da su im se primanja smanjila, a svaki šesti radi kraće nego prije.

Među onima s nižim primanjima trajno je bez posla ostalo četiri posto ispitanika, u usporedbi s dva posto u ukupnom broju ispitanih, pokazuje istraživanje.

Među onima s godišnjim primanjima nižim od 36 hiljada dolara otpušteno je 14 posto, a 32 posto njih ostalo je bez prihoda.

Crni rekord

Pritisak je izraženiji među onima s nižim prihodima, konstatiraju istraživači.

Rezultati Gallupovog istraživanja podudaraju se s onima drugih istraživačkih instituta i organizacija koji su također pokazali da pandemija koronavirusa najteže pogađa radnike s niskim primanjima.

Tako je prošlosedmično istraživanje centra "Pew" pokazalo je da su veće šanse da će bez posla i plaće ostati nebjelačka populacija i građani koji nemaju fakultetske diplome.

Stopa nezaposlenosti bi u aprilu mogla doseći i premašiti 16 posto.


Procjenjuje se da je broj zaraženih u SAD premašio 97.000. Agencije

Podaci ministarstva rada pokazuju da je od sredine marta naknade za nezaposlene zatražilo čak 26,5 miliona Amerikanaca, a kabinet predsjednika Donalda Trampa (Trump) procjenjuje da bi stopa nezaposlenosti u april mogla dosegnuti 16 posto, pa i premašiti taj nivo.

Istraživanje Gallupa provedeno je putem interneta između 13. i 19. aprila na slučajnom uzorku od 5.725 punoljetnih građana SAD.

Agencije podsjećaju da je broj zaraženih koronavirusom u SAD premašio 970.000 i da je Covidu-19 podleglo više od 55.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.