JAPAN

Teško da će biti Olimpijade ako ne bude vakcine protiv Covida-19

U Japanu je na snazi višemjesečno vanredno stanje zbog brzog porasta broja zaraženih

Igre odgođene do jula naredne godine. AFP

Fena

28.4.2020

Čelnik japanskog udruženja ljekara smatra da će biti teško održati Olimpijske igre ako se ne otkrije efikasna vakcina protiv koronavirusa.

- Nadam se da ćemo što prije imati vakcinu i lijekove - izjavio je predsjednik Udruženja ljekara Japana Jošitake Jokokura.

Japan i Međunarodni olimpijski komitet odlučili su odgoditi Ljetne olimpijske igre u Tokiju 2020. do jula sljedeće godine zbog pandemije koronavirusa.

U Japanu je na snazi višemjesečno vanredno stanje zbog brzog porasta broja zaraženih koronavirusom širom te zemlje, a bolnice postaju preopterećene. 

- Situacija s brojem zaraženih je ključna. Ako je broj zaraženih pod kontrolom samo u Japanu, i dalje će biti teško održati igre ukoliko pandemija ne bude okončana u ostatku svijeta - rekao je Jokokura, prenosi AP.


Vakcina mora biti efikasna za kliničku upotrebu. AFP

Stručnjaci su saopćili da bi za vakcinu trebalo 12-18 mjeseci ili duže jer mora biti sigurna i efikasna za kliničku upotrebu.

Japan ima 13.576 prijavljenih slučajeva zaraze virusom, plus 712 osoba na kruzeru koji je u karantinu u blizini Tokija od početkom ove godine.

U toj zemlji od koronavirusa je umrlo 389 osoba, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.