MISTERIJE

Norveški milioner uhapšen zbog nestanka njegove supruge

Policija je počela ispitivati da li je riječ o ubistvu koje je maskirano u otmicu

Policija objavila sliku nestale En-Elizabet Hagen. The Local

Avaz.ba

28.4.2020

Norveška policija uhapsila je bogatog poslovnog čovjeka zbog nestanka njegove supruge prije 18 mjeseci. To je najnoviji zaokret u slučaju koji je digao na noge ovu nordijsku državu. Tom Hagen (70) uhapšen je danas dok je izlazio iz kuće pod sumnjom da je umiješan u "ubistvo ili podršku u ubistvu", saopćeno je iz policije.

Hagenova supruga An-Elizabet Hagen (Anne-Elisabeth) nestala je 31. oktobra 2018. iz njihovog doma u Lorenskogu, istočno od norveške prijestonice Osla, prenosi AFP.

Na mjestu događaja pronađena je poruka sa zahtjevom za isplatu devet miliona eura za njeno oslobađanje. Sporadični kontakt s navodnim otmičarima na digitalnim platformama u početku je podržavao teoriju o otmici.

Međutim, do juna 2019. policija je ponovno procjenjivala tragove i počela ispitivati da li je riječ o ubistvu koje je maskirano u otmicu.

Tom Hagen je 164. najbogatiji čovjek u Norveškoj sa bogatstvom procijenjenjenim na 1,9 milijardi norveških kruna (168 miliona eura) u 2019. godini, prema poslovnom časopisu „Kapital“.

Tom Hagen: Tvrdi da nije umiješan u zločin. vg.no

Hagenov advokat rekao je da milioner negira optužbe.

- On snažno tvrdi da s tim nema nikakve veze - rekao je advokat Svein Holden.

Policija nije iznijela bilo kakve konkretne dokaze koji bi potkrijepili njihove sumnje ili nagađanja o potencijalnom motivu, ali je objavila da slučaj "ima jasne tragove o svjesnom zločinu".

Ostaju upitnici o tome kakvu policija ulogu Toma Hagena vidi u nestanku njegove supruge. Policija je saopćila da još nije ispitivala osumnjičenog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.