UDAR NA KRIJUMČARE

Policija zaplijenila četiri tone kokaina

Španci imali podršku američkih, britanskih i kolumbijskih istražitelja

"Matični čamac" presreli na moru. Policia Nacional

Avaz.ba

28.4.2020

Španska policija razbila je međunarodni lanac krijumčara droge, zaplijenivši četiri tone kokaina uz 28 uhapšenih osoba.

Banda, koju su sačinjavali "iskusni mornari i poznati krijumčari", sarađivala je s glavnim španskim i međunarodnim krijumčarima droge kako bi morskim putem dopremila pošiljke kokaina, navodi se u policijskom saopćenju.

Policija je objavila da je veliki broj čamaca i glisera bio raspoređen na različitim lokacijama između sjevernog Portugala i lučkog grada Pontevedra.

Uz podršku američke Agencije za suzbijanje droga, britanske Nacionalne agencije za kriminal i kolumbijske policije, španski istražitelji otkrili su da krijumčari očekuju pošiljku i započeli su potragu za "matičnim čamcem" koji su presreli na moru.

Pretres izvršen na 20 adresa u pokrajini Galiciji. Policia Nacional

Na brodu pod zastavom Togoa, koji je bio na moru gotovo tri sedmice, pronašli su kokain i uhapsili 15 članova posade, od kojih je većina iz Bangladeša i Nepala.

Istovremeno, policija je pretresla 20 adresa u španskoj pokrajini Galiciji, uhapsivši još 13 osoba, od kojih su neke ranije osuđivane za krijumčarenje droge. Atlantska obala Galicije, sa stotinama skrivenih uvala i pustih plaža, već je godinama ulaz droge u Evropu.

U novembru je policija presrela 20-metarsku podmornicu uz obalu Galicije koja je prevozila tri tone kokaina u vrijednosti od 100 miliona eura. To je bila prva "narko podmornica" koja je pronađena u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.