GRUBE PROCJENE

Karantin bi mogao dovesti do sedam miliona neplaniranih trudnoća

Prekidi lanaca snabdijevanja mogli bi učiniti kontraceptivna sredstva nedostupnima

Karantin. Avaz

Avaz.ba

29.4.2020

Mjere socijalne izolacije zbog pandemije koronavirusa mogle bi rezultirati sa sedam miliona neplaniranih trudnoća, pokazuju objavljeni podaci Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA), piše Hina. 

Prekidi lanaca snabdijevanja mogli bi učiniti kontraceptivna sredstva nedostupnima za 47 miliona žena u zemljama u razvoju, saopćila je UN-ova agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Analiza UNFPA-e predviđa, također, da bi šest mjeseci karantina moglo rezultirati sa 31 milion dodatnih slučajeva spolnog nasilja s obzirom na to da žene ostaju tokom dužih vremenskih razdoblja zarobljene kod kuće.

Procjenjuje se da će odgađanje programa usmjerenih na ukidanje prakse genitalnog sakaćenja žena (FGM) i dječijih brakova zbog pandemije rezultirati sa dva dodatna miliona slučajeva FGM-a i novih 13 miliona dječijih brakova tokom sljedeće decenije, koji bi, inače, mogli biti spriječeni, upozorava UNFPA.



Žensko reproduktivno zdravlje i prava moraju biti zaštićeni. Ilustracija

Iako je riječ o grubim procjenama, ti podaci pokazuju "katastrofalne potencijalne posljedice Covida-19 za žene i djevojčice diljem svijeta", istaknula je izvršna direktorica UN-ove agencije Natalija Kanem.

- Pandemija produbljuje nejednakosti dovodeći dodatne milione žena i djevojčica u opasnost da izgube mogućnost da planiraju svoje porodice i zaštite svoja tijela i svoje zdravlje. Žensko reproduktivno zdravlje i prava moraju biti zaštićeni po svaku cijenu -  rekla je Kanem.

UNFPA sarađuje s vladama radi jačanja zdravstvenih sistema, osiguravanja dostupnosti ključnih usluga te poticanja uključivanja zajednice.  

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) upozorio je nedavno na "užasavajući globalni skok" nasilja u porodicama za vrijeme krize zbog koronavirusa te je pozvao vlade da intenziviraju napore usmjerene na sprečavanje nasilja nad ženama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.