SVIJET

U 34 zemlje nije prijavljen nijedan slučaj zaraze koronavirusom

Smrtni slučajevi povezani s oboljenjem Covid-19 prijavljeni su u najmanje 162 zemlje

Izostanak prijavljivanja slučajeva zaraženosti u nekoj zemlji ne mora da znači da ih nema. Arhiv

Avaz.ba

29.4.2020

Ukupno 34 zemlje i teritorije u svijetu nisu prijavile nijedan slučaj zaraženosti koronavirusom, prenosi Reuters. 

Na spisku zemalja bez ijednog prijavljenog slučaja, između ostalih, nalaze se Komori, Lesoto, Tadžikistan i Turkmenistan, kao i ostrva u Tihom okeanu kao što su Nauru, Kiribati i Solomonska ostrva.

Od ukupno 247 država i teritorija koje su priznale Ujedinjene nacije, 213 je do 20. aprila prijavilo barem jedan slučaj zaraze, a 186 i prenošenje virusa u lokalnoj zajednici.

Smrtni slučajevi povezani s oboljenjem Covid-19 prijavljeni su u najmanje 162 zemlje. Arhiv

Smrtni slučajevi povezani sa oboljenjem COVID-19 prijavljeni su u najmanje 162 zemlje.

Reuters napominje da izostanak prijavljivanja slučajeva zaraženosti u nekoj zemlji ne mora da znači da ih nema. Kao primjer agencija navodi Sjevernu Koreju, koja do sada nije registrovala nijedan slučaj, ali je poznato da se graniči sa Kinom, Rusijom i Južnom Korejom, u kojima je zaražen veliki broj ljudi, te postoji mogućnost da se virus ipak proširio i na tu zemlju.

Pet zemalja i teritorija uspjelo je da se izbori sa virusom nakon nekoliko prijavljenih slučajeva zaraze, a to su Jemen, Angvila, Grenland i karipska ostrva Sveti Bartolomej i Sveta Lusija.

Nijedna od pomenutih zemalja i teritorija nije prijavila smrtne slučajeve niti aktivno zaražene pacijente, a pacijenti kod kojih je potvrđena zaraza su se u potpunosti oporavljeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.