DEMONSTRACIJE Vlasti jedne od najsiromašnijih zemalja u Evropi oklijevaju s ublažavanjem mjera zatvaranja

Još jedan dan vaše zaštite i nestat ćemo!

Nekoliko stotina vlasnika malih preduzeća demonstriralo je u Kijevu, zahtijevajući od vlasti da olakšaju mjere kako bi ih spasili od bankrota

Avaz.ba
29.04.2020 15:57

Rasprava demonstranata i policije

Foto: AFP

Nekoliko stotina vlasnika malih preduzeća demonstriralo je danas u ukrajinskoj prijestonici Kijevu, zahtijevajući od vlasti da olakšaju mjere, koje su uvedene tokom pandemije koronavirusa, kako bi ih spasili od bankrota. Noseći hirurške maske, demonstranti su nakratko blokirali promet ispred vladine zgrade u centru grada, prenosi AFP-a.

- Još jedan dan vaše zaštite i nestat ćemo! – pisalo je na jednom od transparenata.

Ukrajina je potvrdila 9.866 slučajeva koronavirusa, uključujući 250 umrlih osoba, pokazuju novi službeni statistički podaci.

Vlasti jedne od najsiromašnijih zemalja u Evropi oklijevaju s ublažavanjem mjera zatvaranja, za koje kritičari kažu da čine nepotrebnu štetu ekonomiji. U martu je vlada naredila zatvaranje svih manje bitnih kompanija.

Trenutne mjere „zaključavanja“ trebale bi biti ukinute sredinom maja. Skoro 40 posto Ukrajinaca reklo je da ima problema s finansijama zbog pandemije, a 45 posto da je iscrpilo ušteđevinu, pokazalo je nezavisno istraživanje objavljeno prošle sedmice. 

Komentari

NA VRH