TRIPOLI Uprkos apelima o izbjegavanju okupljanja

Tokom protesta u Libanu povrijeđeno deset osoba

Nemiri na ulicama libanskih gradova izazvani su masovnim protestima zbog naglog pada domaće valute

Avaz.ba
30.04.2020 10:16

Masovni protesti u Libanu

Foto: Agencije

Uprkos apelima o izbjegavanju okupljanja u Libanu, izdatim u okviru borbe protiv novog tipa koronavirusa, građani su se i u srijedu uvečer okupili na protestima iskazujući nezadovoljstvo zbog ekonomske krize u zemlji. Tokom protesta, koji su tokom noći održani na sjeveru zemlje, povrijeđeno je najmanje deset osoba. Protesti u gradu Tripoliju počeli su u ponedjeljak pod sloganom "Revolucija gladi". 

Demonstranti na području Sajde bacali su na zgradu Centralne banke kamenje i Molotovljeve koktele. Intervenirale su sigurnosne snage. I demonstranti u Tripoliju su palili gume na ulicama i na taj način zaustavili saobraćaj. Prema podacima Crvenog krsta Libana, za šest povrijeđenih osoba na licu mjesta pružena je medicinska pomoć, dok su četiri hospitalizirane, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Nemiri na ulicama libanskih gradova izazvani su masovnim protestima zbog naglog pada domaće valute, što je izazvalo veliko poskupljenje hrane u toj bliskoistočnoj zemlji. Liban je poprište masovnih antivladinih protesta još od početka oktobra prošle godine. Demonstranti zahtijevaju okončanje korupcije i provedbu ekonomske i socijalne reforme u toj zemlji. Pod pritiskom protesta, ostavku je podnio libanski premijer Sad Hariri.

Komentari

NA VRH