REAKCIJE

Pejčinović-Burić: Vlade da ne ograničavaju slobodu medija

Krajem 2019. "najmanje je 105 novinara bilo u zatvorima u Turskoj, Azerbejdžanu, Rusiji i na ukrajinskoj teritoriji Krim pod ruskom kontrolom

Marija Pejčinović-Burić. Avaz

Avaz.ba

30.4.2020

Glavni sekretar Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić pozvala je vlade da ne ograničavaju slobodu medija u vrijeme pandemije i upozorila je na trend zastrašivanja i napada na novinare. 

- Vlade se suočavaju s neviđenim izazovima u krizi koronavirusa, ali se situacija ne smije iskoristiti za ušutkavanje novinara - upozorila je Pejčinović-Burić uoči Svjetskog dana slobode medija 3. maja. 

Kako je kazala, mediji trebaju slobodno izvještavati o svim aspektima krize. 

- Novinari imaju ključnu ulogu i posebnu odgovornost u pružanju pravovremenih, tačnih i pouzdanih informacija javnosti. Moraju biti u mogućnosti preispitati vladin odgovor na pandemiju - smatra Pejčinović-Burić te dodaje da odgovornim izvještavanjem novinari mogu spriječiti širenje panike i isticati pozitivne primjere u društvu. 

Napominje kako je previše novinara u zatvoru i previše slučajeva nekažnjavanja ubistava novinara. Naime, u izvještaju partnera Platforme Vijeća Evrope za poboljšanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara navodi se da su samo prošle godine zabilježene 142 ozbiljne prijetnje slobodi medija u 47 članica Vijeća Evrope. 

Dogodila su se 33 fizička napada, 17 pritvaranja, bila su najmanje 43 slučaja zastrašivanja i dva nova slučaja nekažnjavanja ubistva novinara, kojih je ukupno 22. Ubijeno je dvoje novinara u zemljama članicama Vijeća Evrope. 

Krajem 2019., "najmanje 105 novinara bilo je u zatvorima u Turskoj, Azerbejdžanu, Rusiji i na ukrajinskoj teritoriji Krim pod ruskom kontrolom", navodi se u izvještaju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.