UPOZORENJE

Dr. Hans Kluge: Svijet na ovo mora biti spreman

Zemlje se moraju pripremiti za "drugi ili treći talas" koronavirusa dok se ne razvije vakcina

Dr. Kluge: Ključno je pitanje da smo kupili vrijeme. Agencije

Avaz.ba

30.4.2020

Evropski direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorio je da se zemlje moraju pripremiti za "drugi ili treći talas" koronavirusa dok se ne razvije vakcina.  Dr. Hans Kluge rekao je da je Evropa i dalje "uveliko" u pandemiji uprkos "usporavanju ili smanjenju novih slučajeva" nakon što je većina zemalja proglasila karantin. 

Kluge je upozorio da Covid-19 uskoro neće nestati i rekao je da će javno zdravstvo morati da ima istaknutije mjesto u društvu čak i kada se pandemija završi.  Naučnici širom svijeta bore se da razviju vakcinu, ali će to ipak potrajati. 


Od vitalnog značaja je da se države pripreme za buduće epidemije. Arhiv

Govoreći na brifingu za SZO za Evropu, dr. Kluge je rekao da je od vitalnog značaja da se države pripreme za buduće epidemije nakon što vrh trenutne pandemije bude dostignut.

- Kada se završi prvi talas, ključno je pitanje da smo kupili vrijeme da se pripremimo za drugi ili treći talas, posebno ako nema vakcine - kaže dr. Kluge.

Dijelovi Evrope počinju da se vraćaju normalnom životu. U Britaniji, farmaceutski gigant "AstraZeneca" planira sa Univerzitetom Okford da distribuira vakcinu ako se ispitivanja pokažu uspješnim.

Desetine vakcina su trenutno u razvoju, ali SZO upozorava da će vjerovatno trebati 12 do 18 mjeseci da bi se pronašla prava.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.