TVRDNJE

Tramp: Vidio sam dokaz da je virus iz laboratorija u Vuhanu

Odbio odgovoriti na pitanje je li kineski predsjednik Si Đinping odgovoran za ono što on smatra pogrešnim informiranjem

Tramp: Ne mogu otkriti detalje. AFP

Avaz.ba

1.5.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) tvrdi da je vidio dokaze da je koronavirus potekao iz laboratorija u Vuhanu, ali kaže da ih ne može otkriti.

Tramp je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući kazao da ne može reći zašto je uvjeren da je virus nastao u Institutu za virologiju u Vuhanu.

Na pitanje novinara je li vidio išta što ga je u tolikoj mjeri uvjerilo da je virus nastao u tom institutu, Tramp je odgovorio: "Da, vidio sam."

Upitan šta je u pitanju, rekao je:

- To vam ne mogu reći. Nije mi dozvoljeno.

Kina dozvolila da se proširi virus. AFP

Tramp je ocijenio da Kina ili nije mogla zaustaviti širenje koronavirusa ili je dozvolila da se on proširi.

Odbio je odgovoriti na pitanje je li kineski predsjednik Si Đinping odgovoran za ono što on smatra pogrešnim informiranjem. 

Američke obavještajne službe saopćile su ranije u toku dana da su nakon istrage utvrdile da novi koronavirus nije napravljen od čovjeka, niti je genetski modificiran, ali su navele da i dalje istražuju je li pandemija krenula od kontakta sa životinjama, ili je riječ o nesreći u kineskom laboratoriju

Ova objava američkih obavještajaca dolazi pošto su predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i saveznici te zemlje tvrdili da je infekcija došla iz laboratorija u Vuhanu, kineskog grada odakle je upravo i krenula pandemija koronavirusa koji je do sada odnio više 220.000 života širom svijeta, prenosi "Daily Mail".

- Obavještajna zajednica je zaključila, uz slaganje naučnika, da bolest Covid-19 nije napravio čovjek, te da nije riječ o genetski modificirnom virusu - navodi se u objavi za medije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.