AMERIKA

Više od polovine kritično bolesnih pobijedilo koronu zahvaljujući ovom lijeku

Naučnici iz Kine smatraju da remdesivir ne pomaže inficiranim ljudima da se brže oporave

Oboljeli od korone liječeni lijekom remdesivirom,. Agencije

Avaz.ba

1.5.2020

Ispitivanje američke biofarmaceutske kompanije "Gilead Sciences" tvrdi da je više od polovine pacijenata, koji su imali ozbiljnije komplikacije izazvane koronavirusom, a liječeni su lijekom remdesivirom, napustilo bolnicu kroz dvije sedmice, prenosi Daily Mail.

Ispitivanje antivirusnog lijeka remdesivir dalo je pozitivne rezultate pri liječenju pacijenata sa koronavirusom, navodi su američke biofarmaceutske kompanije.

Gilead je objavio rezultate kliničkog ispitivanja lijeka koji je prvobitno razvijen za liječenje pacijenata zaraženih ebolom, a pokazao se efikasnim kod teško oboljelih pacijenata sa Covid-19.

Kod polovine od 397 pacijenata, koji su bili u stanju u kojem im je bio potreban kisik, ali nisu priključeni na respiratore, stanje se poboljšalo u roku od 10 dana.


Remdesivir bio među glavnim postojećim lijekovima koji su testirani. Agencije

Više od polovine njih otpušteno je iz bolnice u roku od dve sedmice, navodi se u saopćenju ove biofarmaceutske kompanije.

Remdesivir je bio među glavnim postojećim lijekovima koji su testirani za liječenje koronavirusa, iako su dokumenti Svjetske zdravstvene organizacije koji su procurili prošle sedmice pokazali da lijek nije uspio da pomogne pacijentima u preko 200 testiranja.

Ipak, Gilead brani svoj stav rekavši kako vjeruju da su rezultati koji su procurili pogrešni rezultati studije.

S druge strane naučnici iz Kine također smatraju da remdesivir ne pomaže inficiranim ljudima da se brže oporave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.