KINA

Širi se strah od drugog vala koronavirusa: Grad na sjeveru "drugi Vuhan"

U najvećem gradu pokrajine Hubej, Vuhanu, epidemija počela krajem 2019. godine

Hejlungđangu se razvija u novi Hubej. AFP

Avaz.ba / DW

1.5.2020

Iz kineske pokrajine Hejlungđang stižu vijesti o novim žarištima zaraze koronavirusom. Službene reakcije su suzdržane, ali neki već govore o "drugom Vuhanu".

U Kini se svakodnevni život uglavnom vratio normalnosti, krivulja novih slučajeva zaraze od početka aprila je konstantna, skoro na nuli, kako pokazuje aktuelna grafika američkog Univerziteta "Johns Hopkins". Ali, stižu vijesti o novim slučajevima u pokrajini Hejlungđang, na sjeveroistoku Kine, zbog kojih se među stanovništvom širi strah od „novog vala“ zaraze. 

- Potpuno je jasno, Hejlungđang se razvija u novi Hubej  (pokrajina u kojoj je Vuhan, op. ur.) - izjavio je jedan stanovnik s jugozapada te pokrajine za Deutsche Welle

U najvećem gradu pokrajine Hubej, Vuhanu, počela je epidemija krajem 2019. godine.


Više žarišta u Hejlungđangu

Od sredine aprila je, prema navodima državne zdravstvene komisije pokrajine Hejlungđang, u više gradova registriran prostorno i vremenski učestaliji broj slučajeva zaraze, takozvanih klastera ili žarišta zaraze. Trenutno (podaci su od 29. aprila) u toj pokrajini ima 553 potvrđena slučaja Covida-19, od toga 386 slučajeva Kineza koji su se vratili kući iz Rusije. 

Nakon objavljivanja vijesti da je žarište zaraze postala jedna bolnica u gradu Mudanjiangu 18. aprila vlasti su pooštrile kontrole gradskih četvrti. A 26. aprila su svi stanovnici grada Mudanjianga pozvani da svoje stanove napuštaju samo ako je doista nužno. Gradska uprava je online objavila uputu da svako kućanstvo odabere osobu „jakog imunloškog sistema sustava“ koja će obavljati kupovinu.

Zabranjen ulazak u dijelove pokrajine. AFP

Moguća blokada Mudanđanga

Dalje se u obavijesti gradske uprave kaže: „Od 27. aprila će gradska uprava slati timove u ophodnju koji će kontrolirati pridržavanje discipline. Grupe s više od tri osobe bit će uhapšene. Elektroromobili se više ne smiju koristiti u cestovnom prometu." 

Privatni automobili se mogu koristiti samo s posebnim dopuštenjem. 

I ulazak stanovnika iz drugih dijelova pokrajine Hejlungđang u grad Mudanđang je uglavnom zabranjen. Većina prodavnica je zatvorena, iznimke su samo male trgovine prehrambenih proizvoda i svakodnevnih potrepština.

Jedan stanovnik je izjavio za DW da većina stanovnika sumnja u službene brojke. 

- Oni ne vjeruju bezuvjetno tim brojkama.I ne zna se hoće li vlasti i kada cijeli grad staviti u karantenu i uvesti zabranu izlaska. Mi, jednostavno, ne znamo donose li se takve odluke zbog političkih razloga ili na temelju znanstvenih činjenica - rečeno je za DW. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.