ODLUKE

Produžena ograničenja za ulazak u Austriju do kraja maja

Tranzit ostaje i dalje dozvoljen, ali mora biti osiguran izlazak iz zemlje

Postoje olakšice za ulazak sezonske radne snage. AFP

Avaz.ba

1.5.2020

Ministarstvo zdravlja Austrije produžilo je uredbu o ograničenjima prilikom ulaska u tu zemlju do kraja maja. Prema uredbi, koja je objavljena sinoć, postoje olakšice za ulazak sezonske radne snage za poljoprivredu i šumarstvo, kao i njegovatelja i medicinskog osoblja. 

Tako će i dalje osobe koje iz susjednih država ulaze u Austriju morati da pokažu negativan test na koronavirus koji nije stariji od četiri dana.

Austrijski državljani i osobe koje su prijavljene da žive u toj državi morat će, nakon putovanja, po povratku u zemlju u 14-dnevni karantinAlternativa tome je, kao i do sada, korona test, kojim, ako je negativan, prekidaju karantin. 

Tranzit ostaje i dalje dozvoljen, ali mora, kako se podvlači u uredbi, kao i do sada, biti osiguran izlazak iz Austrije.

Što se tiče nedostajuće sezonske radne snage i njegovatelja, omogućen je ulazak u Austriju vozom ili autobusom, ako to prijevozno sredstvo nema stajališta između početne i posljednje stanice. Ta radna snaga izuzeta je i iz zabrane slijetanja za avione iz zemalja pogođenih koronavirusom.

Inače za nedostajuću radnu snagu važi isto pravilo 14-dnevnog karantina po dolasku u Austriju.

Svi koji dođi moraju u karantin. AFP

Zabrana slijetanja aviona iz više zemalja, kao što su Kina, Iran, Italija, Švicarska, Francuska, Španija, Velika Britanija, Nizozemska, Rusija i Ukrajina produžena je do 22. maja, a Uredbom je ukinuta zabrana slijetanja aviona iz Koreje. 

I pravila za ulazak u zemlju avionom su produžena do 31. maja, te će svi putnici morati u dvosedmični kućni karantin ili da prikažu negativan korona test.  Inače avionom je, prema uredbi, omogućen ulazak u Austriju samo Austrijancima, građanima EU, kao i Švicarske, odnosno pripadnicima porodice tih osoba, ako posjeduju vizu. 

Putnici iz takozvanih trećih država koji dolaze izvan šengenskog prostora ne mogu da uđu u Austriju avionom.  Od te zabrane izuzeti su članovi diplomatskih misija, službenici međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih porodica. 

Putnički željeznički saobraćaj prema Italiji, Švicarskoj i Lihtenštajnu ostaje obustavljen sigurno do 22.maja, a možda i duže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.