ISTRAŽIVANJE Otpadne vode ne lažu

Švicarski naučnici tvrde da u kanalizaciji mogu prepoznati žarišta korone

Uspjeli otkriti novi koronavirus u malim koncentracijama, što pruža mogući novi način ranog upozorenja

Avaz.ba
01.05.2020 08:37

Metodu nadzora još treba poboljšati

Foto: AFP

Švicarski naučnici su uspjeli otkriti novi koronavirus i u malim koncentracijama u otpadnim vodama, što pruža mogući novi način ranog upozorenja na nova žarišta zaraze u trenutku dok zemlje ukidaju mjere ograničenja uvedene kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

Ako se metoda pokaže djelotvornom, uzimanje uzoraka otpadnih kanalizacijskih voda omogućilo bi javnozdravstvenom sistemu ranu detekciju ponovnog izbijanja epidemije koronavirusa, čak sedam dana prije nego što bi to mogli pokazati dijagnostički testovi, ocjenjuju naučnici.

Otpadne vode ne lažu i odražavaju ono što izlučuje javnost u prethodnih nekoliko sati - kaže voditelj naučnog tima Kristof Ort (Christoph) iz švicarskog Saveznog instituta za nauku i tehnologiju voda. 

Naučnici kažu da tu metodu nadzora još treba poboljšati prije nego što se budu izvlačili jasni zaključci o koncentraciji virusa u uzorcima. 

  • Naučnici su uspjeli otkriti novi koronavirus u svim uzrocima
    Naučnici su uspjeli otkriti novi koronavirus u svim uzrocima Foto: AFP

Analizirali su otpadne vode iz Lausane, Ciriha i Lugana, uključujući uzorke iz zadnja dva grada prikupljene krajem februara, kad su zabilježeni prvi slučajevi Covida-19 u Švicarskoj.

Naučnici su uspjeli otkriti novi koronavirus u svim uzrocima. Koncentracije u najnovijim uzorcima bile su toliko visoke da je analiza bila vrlo jednostavna. Ali, to nije bilo tako jednostavno s uzorcima iz februara.

- Nismo očekivali da ćemo uspjeti utvrditi nešto u otpadnim vodama Lugana u trenutku kad je postojao samo jedan slučaj (Covida-19) i iz Ciriha kad je tamo zabilježeno samo šest slučajeva - kaže Tamar Kon (Kohn) iz EPFL-a.

Nakon uspješnog pilot-programa australski naučnici u aprilu su objavili kako očekuju da će za nekoliko sedmica stvoriti test kojim će se masovno analizirati otpadne vode na prisutnost virusa kako bi se locirale zaražene zajednice.

Komentari

NA VRH