KRIZA

Aviokompanija "Ryanair" planira otpustiti 3.000 radnika

Ne očekuje da se evropski aviosaobraćaj u potpunosti oporavi do 2022. godine

Kompanija ukida 3.000 radnih mjesta. Avaz

Avaz.ba

1.5.2020

Irska aviokompanija "Ryanair" planira da ukine 3.000 radnih mjesta i u razgovorima je sa kompanijom "Boeing" u vezi sa odgađanjem isporuke aviona, saopćio je ovaj niskotarifni prijevoznik. 

U saopćenju se navodi da kompanija "Ryanair" ne očekuje da se evropski aviosaobraćaj u potpunosti oporavi od krize izazvane pandemijom koronavirusa do 2022. godine.

Evropska kompanija do prije dvije sedmice nije planirala da odgodi narudžbu aviona, jer su u upravi mislili da će biti moguće ostvariti veliki profit tokom 2021. godine.

"Ryanair" je, međutim, pomjerio rok za povratak normalnom redu letenja sa juna na juli, uz napomenu da će u tri mjeseca sezone do kraja septembra biti aktivno samo 50 posto planiranog kapaciteta.

U toku je preispitivanje planova rasta i narudžbi letjelica. AFP

Prema saopćenju kompanije, u toku je preispitivanje planova rasta i narudžbi letjelica, a u toku su razgovori sa "Boeingom" i zakupcima aviona u vezi sa smanjenjem isporuke u naredna 24 mjeseca.

- "Ryanair" očekuje da će obnavljanje nivoa potražnje i cijena na nivo iz 2019. godine potrajati barem dvije godine, najranije do ljeta 2022. godine - izjavio je izvršni direktor irske kompanije Majkl O'Liri.

On je rekao da će kompanija započeti konsultacije o zatvaranju baza i otpuštanju do 3.000 radnika, uglavnom pilota i članova kabinske posade.

"Ryanair" je saopćio kako očekuje gubitke od stotinu miliona eura u tri mjeseca do kraja juna. O'Liri je najavio žalbu evropskim sudovima zbog, kako je naveo, državne pomoći desetini rivala u vrijednosti od najmanje 30 milijardi eura.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.