EKSPERTI TVRDE

Čekaju nas dvije godine haosa i 70 posto zaraženih koronavirusom

Ideja da će se stvar riješiti ubrzo prkosi mikrobiologiji, kažu stručnjaci

Epidemija Covida-19 najsličnija je gripi, ali se širi mnogo brže i lakše. AFP

Avaz.ba

1.5.2020

Novi koronavirus vjerovatno će se nastaviti širiti još 18 mjeseci do dvije godine, sve dok 60 do 70 posto populacije ne bude inficirano, objavio je tim vodećih američkih medicinskih eksperata.

Oni su predložili da se Sjedinjene Američke Države pripreme za najgori scenarij koji uključuje još jedan val pandemije tokom jeseni i zime. Čak i u najboljem scenariju, i dalje će biti smrtnih slučajeva, predviđaju stručnjaci.

- Ova stvar neće se zaustaviti dok ne bude zaraženo 60 do 70 posto ljudi - rekao je Majk Osterholm (Mike), koji vodi Centar za istraživanje zaraznih bolesti pri Univerzitetu u Minesoti.

Osterholm o riziku od pandemije piše već 20 godina i savjetovao je nekoliko predsjednika, a za CNN je naveo da ideja da će se stvar riješiti ubrzo prkosi mikrobiologiji.

Zbog toga što je korona novi virus, niko nema imunitet, kažu stručnjaci.

- Dužina pandemije bit će najverovatnije od 18 do 24 mjeseca, jer se imunitet krda gradi postepeno u ljudskoj populaciji - navodi se u studiji, prenosi „Telegraf“.

Oni dodaju da je epidemija Covida-19 najsličnija gripi, ali da se širi mnogo brže i lakše.

Zbog toga što je korona novi virus, niko nema imunitet. AFP

Također naglašavaju da bi vlada trebala prestati da govori ljudima o mogućem kraju pandemije, već da spremi državu za potpuni udar. Medicinski eksperti navode da postoje tri scenarija za daljnji tok trenutne epidemije.

PRVI SCENARIJ: Prvi val Covida-19 u proljeće 2020. bit će praćen serijom manjih tokom ljeta, a onda konstantno tokom perioda od godinu ili dvije, postepeno se smanjujući tokom 2021.

DRUGI SCENARIJ: Prvi val Covida-19 praćen je još jednim velikim tokom jeseni ili zime i jednim manjim 2021.

To bi moglo dovesti do ponovnog uvođenja mjera tokom jeseni, kako bi se spriječilo brzo širenje virusa i kolaps zdravstvenog sistema. Tvrde da je ovakav slučaj viđen tokom pandemije 1918.-1919.

TREĆI SCENARIJ: "Sporo izgaranje" trenutnog prijenosa. Taj scenarij ne bi dovodio do vraćanja mjera, iako bi i dalje bilo oboljelih i umrlih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.