ITALIJA

Albanski ljekari došli da pomognu pa novčano kažnjeni

Vraćaju se u svoju zemlju s devet kazni od po 500 eura i prekršajnim prijavama

Vlasnik hotela u kojem su bili smješteni pozvao policiju. Agencije

Avaz.ba

1.5.2020

Ekipu od devet albanskih doktora i medicinskih sestara koji su prije mjesec došli da pomognu italijanskim kolegama u bolnicama u Breši, lokalna policija je kaznila jer su se noć prije povratka kući okupili u hotelskoj sobi da proslave kraj misije.

Vlasnik hotela u kojem su bili smješteni pozvao je policiju koja je Albancima uručila kazne koje iznose po 500 eura, uz obrazloženje da se čak ni medicinsko osoblje ne može ponašati suprotno mjerama zabrane koje važe u vrijeme pandemije koronavirusa, a odnose se na na zabranu okupljanja i obaveznu fizičku distancu.

Đanpaolo Natali (Giampaolo Natalie),  član lokalne vlade iz Breše, rekao je da onaj ko je kriv treba i odgovarati.


Mala ekipa albanskih ljekara i drugog medicinskog osoblja stigla je u Italiju prije mjesec. Agencije

- Ovi ljudi su došli po nalogu albanskog premijera da nam pomognu u najmračnijim momentima našega života, kada su naše bolnice bile na koljenima zbog Covida-19, i sada se vraćaju u svoju zemlju s devet kazni od po 500 eura i prekršajnim prijavama jer su nakon mjesec u bolnicama, željeli da se opuste i proslave povratak kući - rekao je on iznerviran zbog ovog slučaja.

On je zatražio da se slučaj ispita do kraja, utvrde krivci i da o događaju raspravlja parlament.

Mala ekipa albanskih ljekara i drugog medicinskog osoblja stigla je u Italiju prije mjesec i dočekana je salvama dobrodošlice. Ispratio ih je lično premijer Edi Rama i poručio Italijanima da je gest simboličan, ali pokazuje da Albanija ne zaboravlja pomoć koju su u prošlosti često primali od Italije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.