NE MIJENJAJU PLANOVE

Kod njih nema korone: Sprema se spektakularna vojna parada

Predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov čvrstom rukom vlada Turkmenistanom još od 2006. godine

Berdimuhamedov: Izolirana država bogata naftom. Arhiv

Avaz.ba

1.5.2020

Turkmenistan je potvrdio planove za održavanje vojne parade koja će obilježiti 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata. Ne boje se pandemije jer, kako tvrde vlasti ove države u Aziji, kod njih nema zaraženih koronavirusom.

- Turkmenistan će Dan pobjede proslaviti 9. maja vojnom paradom i vatrometom – objavio je državni televizijski kanal Miras.

Ističe se da razne grane oružanih snaga vježbaju za paradu, u koju će biti uključena i vozila iz Drugog svjetskog rata. Parada će se održati na trgu u glavnom gradu Ašgabatu ispred spomen-obilježja palim vojnicima.

I dalje se održavaju masovna događanja. Arhiv

Odluka dolazi nakon što je Rusija odgodila grandioznu paradu na Crvenom trgu. Još jedan izuzetak je Bjelorusija, koja nije navela da će otkazati svoju tradicionalnu paradu 9. maja u Minsku.

Turkmenistan, politički izolirana država bogata naftom, jedna je od rijetkih zemalja na svijetu koje ne objavljuju podatke o koronavirusu. Za razliku od nekoliko drugih bivših sovjetskih republika, Turkmenistan ranije nije održavao parade 9. maja.

Otkako je počela pandemija, i dalje se održavaju masovna javna događanja. U njima često učestvuje i predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov, koji čvrstom rukom vlada Turkmenistanom još od 2006. godine. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.