AMERIKA

Fauči: Podaci pokazuju da "remdesivir" ostvaruje očigledan efekt

Pacijenti kod kojih je uznapredovala bolest Covid-19, a koji su primili eksperimentalni lijek "remdesivir", brže su se oporavili

Entoni Fauči. AFP

Avaz.ba

2.5.2020

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) saopćio je da je odoboreno korištenje "remdesivira" u hitnim slučajevima radi liječenja pacijenata s koronavirusom.

Komesar američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) Stiven Han pojasnio je da se lijek može koristiti samo u hitnim slučajevima.

Odobravanje lijeka po hitnoj i brzoj proceduri dolazi nekoliko dana nakon što je jedan od članova Kriznog štaba, dr. Entoni Fauči (Anthony Fauci) izrazio umjereni optimizam kada je riječ o "remdesiviru".

- Podaci pokazuju da "remdesivir" ostvaruje očigledan, značajan i pozitivan efekt po pitanju skraćivanja perioda oporavka - rekao je  Fauči.


"Remdesivir" bio među glavnim postojećim lijekovima koji su testirani. Agencije

Dodao je da je skoro 1.090 osoba učestvovalo u ispitivanju lijeka, koje je provedeno na međunarodnom nivou.

Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti objavio je da su se pacijenti kod kojih je uznapredovala bolest Covid-19, a koji su primili eksperimentalni lijek "remdesivir", oporavili brže nego pacijenti koji su bili u sličnom stanju, a dobili su placebo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.