NESREĆA KOD GRČKE

U padu NATO-ovog helikoptera poginulo šestero Kanađana

Pet vojnika koji su bili u helikopteru sada se službeno smatraju poginulima

Potraga za helikopterom. Agencije

Avaz.ba

2.5.2020

Pet kanadskih vojnika koji su nakon helikopterske nesreće u srijedu tokom NATO-ove misije bili proglašeni nestalima u moru blizu Grčke "smatra se poginulima" pa je ukupno šestero mrtvih, saopćila je kanadska vlada.

Tijelo 23-godišnje kanadske vojnikinje pronađeno je odmah nakon nesreće.

NATO-ovu operaciju potrage koja je počela u srijedu "službeno je zamijenila misija potrage i pronalaska" tijela nakon pada helikoptera CH-148, navodi se u priopćenju ministarstva obrane. 

- Danas, nakon poziva na prekid akcije potrage i spašavanja, zajedno sa svim Kanađanima oplakujem gubitak šestero pripadnika Kanadskih oružanih snaga u nesreći helikoptera CH-148 Cyclone blizu Grčke, ranije ove sedmice - rekao je premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau).

Pet vojnika koji su bili u helikopteru sada se službeno smatraju poginulima. 

- Tokom potrage pronađeni su drugi ostaci, ali ih zasad ne možemo identificirati - dodaje se u sapćenju ministarstva.

Područje nesreće od srijede je pretraživalo nekoliko NATO-ovih brodova i letjelica, rekao je kontraadmiral Krejg Bens (Craig Baines), zapovjednik Atlantskih pomorskih snaga.

- Sigurni smo da bismo ih našli u proteklih 48 sati da je iko preživio- rekao je on.

Helikopter Cyclone Sikorsky CH-148, koji je kanadska vojska nedavno nabavila, vraćala se prema kanadskoj fregati Fredericton nakon vježbe kada je izgubila vezu u srijedu nešto prije 19 sati. 

Uzrok nesreće "nije poznat", ali su pronađene crne kutije koje će se analizirati. Fregata i helikopter bili su od 20. januara raspoređeni u okviru operacije Reassurance kojom se želi odvratiti Rusiju od bilo kakve intervencije u zemljama srednje i istočne Evrope.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.