PORUKE

Borelj: Danas više nego ikad sloboda medija je temelj demokratskih društava

Sve su češća isključivanja interneta i zatvaranja internetskih stranica

Borelj istaknuo važnost slobodnih medija. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2020

Na Svjetski dan slobode medija, odajemo počast ključnoj ulozi novinarstva u zaštiti slobode izražavanja na internetu i izvan njega u demokratskim društvima te povećavanju transparentnosti i odgovornosti, poručio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell).

- Trenutna kriza uzrokovana bolešću Covid-19 jasno je istaknula važnost medija. U nesigurnim vremenima pristup pouzdanim i provjerenim informacijama iz slobodnih i nezavisnih izvora važniji je nego inače te doprinosi otpornijem društvu. Činjenica da neke zemlje koriste pandemiju bolesti Covid-19 kao izgovor za nametanje neopravdanih ograničenja slobode medija izaziva zabrinutost – smatra Borelj.  

Dodaje da, uprkos novim rizicima i izazovima koje donosi ova pandemija, novinari i medijski radnici iz cijelog svijeta, ponekad i u teškim okolnostima, nastavljaju svoj važan rad.

- Zahvaljujući njima, do nas dolaze priče o najranjivijima. Nastavljaju izvještavati iz manje dostupnih područja, uključujući i iz zona sukoba. Donose ključne informacije o često razornom učinku pandemije u različitim dijelovima svijeta te nadahnjujuća svjedočanstva o primjerima solidarnosti i hrabrosti. Novinari imaju ključnu ulogu u olakšavanju rasprave o tome kako osigurati da društva budu spremnija za izazove poput onih s kojima se sada suočavamo te, u konačnici, sigurnija, bogatija i održivija. No, mora im se omogućiti da slobodno rade svoj posao. Možda i više nego ikad prije, sloboda medija danas je temelj demokratskih društava, koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama te mogu donositi informirane odluke. Rad novinara pomaže u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija – naglasio je.



Borelj: Sve su češća isključivanja interneta i zatvaranja internet-stranica. Arhiv

Prema njegovim riječima, u prevelikom broju zemalja ometaju ga previše strogi propisi, koji se ponekad pripisuju vanrednoj situaciji, uzrokovanoj pandemijom bolesti Covid-19, što dovodi do ograničene slobode izražavanja i slobode medija.

- Sve su češća isključivanja interneta i zatvaranja internet-stranica. Novinari, a naročito novinarke, izloženi su kampanjama ocrnjivanja, finansijskom pritisku i napadima koji dolaze od državnih ili pristranih medija, što ih često navodi na autocenzuru. Previše je novinara izloženo uznemiravanju, proizvoljnim hapšenjima i zatvoru ili je izgubilo život zbog svog rada. Evropska unija ulaže napore na svojem području i izvan njega kako bi umanjila posljedice pandemije na zdravlje i ljudska prava te njene socioekonomske posljedice, uključujući i uvjete u kojima rade mediji. Iako beskompromisno naglašava važnost punog poštivanja slobode izražavanja, EU je usmjerena i na borbu protiv dezinformiranja o pandemiji bolesti Covid-19. Ona uključuje promociju pouzdanih izvora informacija, niže rangiranje sadržaja koji su netačni ili dovode u zabludu te uklanjanje nezakonitog sadržaja. Te mjere mogu biti uspješne samo ako prate savjestan rad predanih i hrabrih novinara, koji čine naša društva sigurnijima, pravednijima i demokratičnijima – poručio je Borelj.

Istaknuo je da EU danas snažno potvrđuje svoju trajnu podršku ključnoj ulozi nezavisnih i pouzdanih medija širom svijeta.

- Sloboda medija nije samo pravo medijskih radnika, već i svakoga od nas – zaključio je Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.