PORUKE

Gutereš: Nezavisni medijii su protivotrov u pandemiji dezinformacija

Posebno istakao ulogu novinara koji spašavaju živote izveštavajući o zdravstvenim temama

Avaz.ba

2.5.2020

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Antonio Guterres) pozvao je na veću zaštitu novinara, ocjenjujući da oni nude "protivotrov" u pandemiji dezinformacija koje prate krizu nastalu zbog širenja koronavirusa.

Gutereš je, u video poruci povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja, naglasio ključnu ulogu koju mediji igraju kako bi ljudi dobili informacije bitne za donošenje odluka, jer takve odluke, kako je rekao, u sadašnjim okolnostima čine razliku između života i smrti.

- Kako se pandemija širi, tako se otvara postor i za pandemiju dezinformacija, štetnih zdravstvenih savjeta i divljih teorija zavere - rekao je prvi čovjek svjetske organizacije.

- Mediji pružaju protivotrov - provjerene, naučne, na činjenicama zasnovane vijesti i analize - rekao je Gutereš.

Gurteš: Zahvalio medijima. Agencije

Gutereš je pozvao vlade širom svijeta da zaštite novinare i sve one koji rade u medijima i da očuvaju slobodu medija, saopćile su UN.

Generalni sekretar UN naglasio je da privremena ograničenja kretanja koja su važna za suzbijanje Covida-19, ne smeju biti zloupotrebljena kao izgovor za sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao.  

U svojoj poruci, Gutereš je zahvalio medijima "na tome što su osigurali činjenice i analize, što su lidere u svim sferama pozvali na odgovornost i rekli istinu nosiocima moći". On je posebno istakao ulogu novinara koji spašavaju živote izveštavajući o zdravstvenim temama.

- Pozivamo sve vlade da zaštite medijske radnike, i da ojačaju i očuvaju slobodu medija, koja je od suštinskog značaja za budućnost mira, pravde i ljudskih prava za sve - rekao je Gutereš. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.