VENECUELA

Pobuna u zatvoru: 46 mrtvih, 60 povrijeđenih

Porodicama zatvorenika zabranjeno je da im donose hranu

Sukobi u zatvoru. AFP

Avaz.ba

3.5.2020

Najmanje 46 ljudi je poginulo, a 60 je povrijeđeno u pobuni koja je izbila u zatvoru u Venecueli, saopćile su nevladina udruga za prava zatvorenika i opoziciona zastupnica.

Beatriz Giron, direktorica Venecuelskog zatvorskog opservatorija, rekla je da je identificirano 46 tijela nakon incidenta do kojega je došlo u petak u zatvoru u Los Llanosu na zapadu zemlje. Zatvori u toj južnoameričkoj zemlji na lošem su glasu zbog ekstremnog nasilja i očajnih uvjeta.

Ministrica za zatvorski sistem Iris Varela rekla je lokalnim novinama Ultimas Noticias da se incident dogodio prilikom pokušaja bijega zatvorenika te da je upravitelj zatvora ranjen. Ona nije navela broj mrtvih.

Ograničenja izazvala pobune u zatvorima u nekoliko zemalja. AFP

Maria Beatriz Martinez, opoziciona zastupnica iz venecuelske savezne države Portuguesae u kojoj se nalazi taj zatvor, izjavila je da je do pobune došlo nakon što je porodicama zatvorenika zabranjeno da im donose hranu, što je inače uobičajeno u venecuelskim zatvorima, a ograničene su i posjete zbog pandemije koronavirusa.

Upravo zahvaljujući tim posjetama oni su uglavnom dobivali hranu i lijekove. Opservatorij navodi da je lani iza rešetaka umrlo 97 zatvorenika, od kojih 70 posto od bolesti kao što je tuberkuloza, zbog nestašice lijekova i ljekarske pomoći.

Venecuelske vlasti tvrde da u zatvorima u toj zemlji nema nijednog slučaja zaraze koronavirusom.  Ograničenja posjeta uvedena su u sklopu mjera za suzbijanje širenja covida-19 u prenapučenim zatvorima. 

Takva ograničenja izazvala su pobune u zatvorima u nekoliko zemalja, uključujući Italiju. U Argentini su se zatvorenici pobunili prošli mjesec i zatražili oslobađanje dijela zatvorenika zbog straha od zaraze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.