UBLAŽAVANJE MJERA

Iran otvara džamije i škole u 132 grada

Svi koraci poduzet će se poštujući zdravstvene protokole

Vjerska okupljanja zabranjena od sredine marta. AFP

Fena

3.5.2020

Iran planira ponovo otvoriti džamije i škole u područjima koja su označena kao manje rizična za širenje koronavirusa dok vlada predsjednika Hasana Rohanija počinje ublažavati mjere izdate za sprečavanje epidemije koronavirusa.

Džamije su zatvorene, a vjerska okupljanja zabranjena od sredine marta, kako se epidemija širila u najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku. Iranci su se okrenuli dostavama hrane za vrijeme svetog muslimanskog mjeseca posta ramazana, javlja agencija Reuters.

- Džamije će od ponedjeljka biti ponovo otvorene u 132 grada sa malim rizikom ili "bijelim gradovima". Džume petkom ponovo će se početi održavati i u tim područjima... Međutim, svi ovi koraci poduzet će se poštujući zdravstvene protokole - rekao je Rohani u televizijskom obraćanju.


Hasan Rohani. Fena

Iransko ministarstvo zdravstva podijelilo je zemlju na bijela, žuta i crvena područja na osnovu broja zaraženih i umrlih od Covida-19.

Iran je već ukinuo zabranu putovanja između gradova, a veliki tržni centri započeli su s radom uprkos upozorenjima nekih zdravstvenih službenika o novom valu zaraza.

Zatvaranje škola i univerziteta i dalje je na snazi, a kulturna i sportska okupljanja i dalje su zabranjena, iako je Rohani rekao da je plan da se neke škole uskoro ponovo otvore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.