VATIKAN

Papa Franjo: Uspješna vakcina treba biti dostupna svima

Većina eksperata smatra da je potrebno najmanje od 12 do 18 mjeseci kliničkog testiranja kako bi se garantirala sigurna i efikasna vakcina

Papa Franjo. AFP

Srna

3.5.2020

Papa Franjo rekao je danas da je potrebna međunarodna naučna saradnja u otkrivanju vakcine za koronavirus, ističući da svaka uspješna vakcina treba da bude dostupna svima širom svijeta.

On se založio za međunarodnu saradnju u borbi protiv virusa, kojim je do sada u svijetu zaraženo skoro 3,5 miliona ljudi, dok je više od 240.000 umrlo.

- Potrebno je ujediniti naučne sposobnosti na transparentan i nepristran način kako bi se pronašla vakcina i definirala odgovarajuća terapija - rekao je Papa.

Poglavar Rimokatoličke crkve ukazao je na značaj garantiranja univerzalnog pristupa suštinski važnim tehnologijama kako bi svaka zaražena osoba u svim dijelovima svijeta imala adekvatnu njegu i dobila odgovarajuće lijekove.


Vjernicima se obratio iz papske biblioteke. AFP

Papa, koji se danas zbog mjera restrikcije vjernicima obratio iz papske biblioteke, a ne s Trga svetog Petra u Rimu, zahvalio je svima koji rade u službama za vanredne situacije i obavljaju druge suštinski važne poslove u vrijeme pandemije koronavirusa

Veliki broj farmaceutskih kompanija u svijetu razvio je testove za identificiranje antitijela koja se razvijaju u organizmu nakon kontakta s virusom.

Većina eksperata smatra da je potrebno najmanje od 12 do 18 mjeseci kliničkog testiranja kako bi se garantirala sigurna i efikasna vakcina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.