OTKRILI NAUČNICI

Okean pun mikroplastike

Na samo jednom kvadratnom metru pronašli 1,9 miliona komada mikroplastike u sloju debljine pet centimetara

Više od 10 miliona tona plastičnog otpada svake godine dospije u more. Agencije

Avaz.ba

4.5.2020

Na dnu okeana naučnici su na samo jednom kvadratnom metru pronašli 1,9 miliona komada mikroplastike u sloju debljine pet centimetara. To je najveća do sada zabilježena koncentracija plastičnog otpada na okeanskom dnu.  Više od 10 miliona tona plastičnog otpada koji svake godine dospije u more, zapravo je samo jedan procenat otpada koji pluta na okeanskoj površini, tvrde britanski naučnici. 

- Pronašli smo do 1,9 miliona komada mikroplastike u sloju debljine 5 centimetara koji pokriva samo jedan kvadratni metar, što je najviši nivo mikroplastike do sada zabilježen na dnu okeana - napisali su Ijan Kejn (Ian Kan) sa Univerziteta Mančester i Majkl Kler (Mike Clare) iz Nacionalnog okeanografskog centra u Liverpulu.


Njihova koncentracija mnogo je veća nego što se mislilo do sada. Agencije

Plastični ostaci se postepeno razgrađuju na sve manje fragmente u okeanu, sve dok ne formiraju čestice manje od 5 milimetara, poznate kao mikroplastika. Novo istraživanje pokazuje da snažne struje prave velike nanose mikroplastike na morskom dnu i da je njihova koncentracija mnogo veća nego što se mislilo do sada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.