AFGANISTAN

Talibani izvršili napad na vojni centar

Ministarstvo odbrane potvrdilo je napad i navelo da je jedan pripadnik vojske ranjen

Bombaški napad izveden je u nedjelju navečer. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

4.5.2020

Talibani su u ponedjeljak preuzeli odgovornost za napad na vojni centar u južnoj pokrajini Helmand u Afganistanu, gdje su bili smješteni najmanje 150 pripadnika afganistanske vojske i obavještajne agencije.

Bombaški napad izveden je u nedjelju navečer, kazali su vladini zvaničnici i talibani, prenio je Reuters.

- Deseci pripadnika neprijateljskih snaga ubijeni su i ranjeni u napadu - izjavio je portparol talibana Kari Jusuf Ahmedi.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je napad i navelo da je jedan pripadnik vojske ranjen.

Afganistanske snage pretrpjele su u posljednja dva mjeseca teške udarce širom zemlje. Talas nasilja predstavlja ozbiljnu prijetnju krhkom mirovnom sporazumu između Sjedinjenih Država i talibana, potpisanom u februaru, jer je afganistanska vojska primorana boriti se protiv ohrabrenih talibana sa manje američke podrške.


Talas nasilja predstavlja ozbiljnu prijetnju krhkom mirovnom sporazumu. Ilustracija

Obavještajni zvaničnik koji je preživio napad na vojni centar, rekao je za Reuters da su militanti detonirali kamionsku bombu u blizini objekta Nacionalne uprave za sigurnost (NDS).

Želio je ostati anoniman zbog osjetljivosti situacije. Rekao je da je pomogao izvući najmanje 18 tijela sa mjesta eksplozije u nedjelju navečer.

U drugom incidentu, kako je saopćila policija u jugoistočnoj pokrajini Paktika, najmanje 20 ljudi je ranjeno kada su talibanski borci u nedjelju navečer bacili ručnu bombu na džamiju u okrugu Hajerkot.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.