PJONGJANG

Dezerteri iz Sjeverne Koreje se izvinili zbog lažne vijesti o Kimu

Sjevernokorejski lider je bio odsustan iz javnosti tri sedmice

Mediji u Pjongjangu su prikazali u subotu video kako Kim presjeca vrpcu na ceremoniji otvaranja fabrike. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

4.5.2020

Bivši visoki diplomata iz Pjongjanga se izvinio zbog izjave da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un vjerovatno bolestan ili preminuo.

Mediji u Pjongjangu su prikazali u subotu video kako Kim presjeca vrpcu na ceremoniji otvaranja fabrike za proizvodnju vještačkog đubriva.

Sjevernokorejski lider je bio odsustan iz javnosti tri sedmice, što je izazvalo zabrinutost o stanju nuklearnog naoružanja ove zemlje u slučaju neočekivanog prijenosa vlasti.

Jedan od dezertera, Tae Jong-ho, bivši zamjenik sjevernokorejskog ambasadora u Velikoj Britaniji izvinio se zbog svojih tvrdnji.

- Svjestan sam da je jedan od razloga zašto su mnogi od vas glasali za mene bilo očekivanje preciznih analiza i predviđanja koja se tiču Sjeverne Koreje. Osjećam se krivicu i veliku odgovornost. Šta god da su razlozi, svima se izvinjavam -  dodao je bivši sejvernokorejski diplomata.

Ji Seong-ho, koji je također izabran u Parlament Južne Koreje, izjavio je za medije u Seulu da je bio 99 posto siguran da je Kim preminuo nakon kardiovaskularnog zahvata.

- Proteklih dana razmišljao sam o sebi i osjetio težinu položaja u kojem se nalazim - naveo je Ji u izjavi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.