BIZNIS

Poslovna klima u njemačkom automobilskom sektoru pala na najniži nivo od 1991.

Volkswagen i Daimler pozvali su vladu da pomogne u povećanju potražnje za automobilima. Agencije

Avaz.ba

5.5.2020

Poslovna klima u njemačkom automobilskom sektoru pretrpila je najveći pad u aprilu i pala na najniži nivo od 1991. godine, kada je ekonomski institut Ifo počeo prikupljati podatke, pokazalo je istraživanje.

Ifo je objavio da je njegovo istraživanje na 75 auto firmi pokazalo da je trenutni indeks poslovanja za taj sektor pao na -85,4 boda u aprilu sa -13,2 u martu. 

- Nikada nismo vidjeli tako loše brojke za ovaj ključni sektor- rekao je Klaus Volrabe (Wohlrabe), šef prognoze u Ifou.

Šta će donijeti sastanak sa Merkel. Agencije

Vijest je stigla uoči konferencijskog poziva koji će kancelarka Angela Merkel danas održati s visokim predstavnicima autoindustrije, kako bi razgovarali o utjecaju pandemije koronavirusa na proizvodnju i prodaju.

Uoči sastanka s njemačkom kancelarkom, Volkswagen i Daimler pozvali su vladu da pomogne u povećanju potražnje za automobilima. Pandemija je smanjila profit u prvom kvartalu i primorala oba proizvođača automobila da spuste prognoze za ovu godinu.


Prodaja automobila širom svijeta pala je kao rezultat mjera za obuzdavanje pandemije kojima su zatvoreni proizvodni pogoni i prodajni saloni što je proizvođače ostavilo bez novca za daljnje investiranje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.