KORONAVIRUS

Stručnjaci otkrili zašto na Balkanu ima manje umrlih nego u svijetu

Belgijski naučnici ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, to je na tom području manje smrtnih slučajeva od Covida-19

Najviše su pogođeni sjever Italije, Španija i Njujork. Ilustracija

Avaz.ba

5.5.2020

Istočnoevropske i skandinavske zemlje manje su pogođene pandemijom. Stručnjaci s Univerziteta Gent smatraju da bi genetske razlike među stanovnicima mogle objasniti zašto je u nekim zemljama od koronavirusa stradao mnogo veći broj ljudi.

Prema njima, skandinavske zemlje i one istočne Evrope manje su pogođene pandemijom od ostalih zemalja zbog razlike u genima.

Naime, u skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno manji od prosjeka, dok je u balkanskim, među koje spada i Bosna i Hercegovina, također zabilježen relativno mali broj mrtvih. Suprotno tome, pandemija Covida-19 teško je pogodila sjevernu Italiju, Španiju te američku saveznu državu Njujork.

Određene genetske karakteristike utječu na nivo pandemije Covida-19, zaključili su stručnjaci s Univerziteta Gent te objasnili kako su otkrili očitu vezu između gena ACE1 i novog koronavirusa, piše Index.

Belgijski naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, to je na tom području manje smrtnih slučajeva od COVID-19. 

Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije (više alela na istoj lokaciji u DNA).

- Što više idemo prema istoku Europe, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To korelira s ozbiljnošću pandemije koronavirusa, odnosno vidimo da se epidemija COVID-19 smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu - objasnio je mikrobiolog i imunolog Joris Delange s Univerziteta Gent.

Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41 posto razlike u nivoima pandemije među zemljama.

Nakon što su usporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Europe, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike s podacima Univerziteta "Johns Hopkins" o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su očitu povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.