LONDON

Vodeći britanski epidemiolog podnio ostavku zbog kršenja pravila izolacije

Izjava epidemiologa Fergusona uslijedila je nakon izvještaja u dnevnom listu "Daily Telegraph" da je prekršio pravila izolacije

Ferguson: Podnio ostavku. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

6.5.2020

Vodeći britanski epidemiolog Nil Ferguson (Neil), naučnik koji savjetuje vladu Velike Britanije o njenom odgovoru na koronavirus, podnio je ostavku na mjesto savjetnika u vladi, rekavši da je "napravio pogrešku u prosuđivanju".

Izjava epidemiologa Fergusona uslijedila je nakon izvještaja u dnevnom listu "Daily Telegraph" da je prekršio pravila izolacije tako što ga je žena posjećivala u dva navrata.

Britanski državljani mogu napustiti svoje domove samo radi kupovine hrane, vježbanja ili medicinskih potreba te ako ne mogu raditi od kuće.

Profesor Ferguson, koji radi na "Imperial Collegeu" u Londonu i kojeg su mediji nazvali "Professor Lockdown", rekao je da se povlači iz  Naučno-savjetodavne grupe za vanredne situacije, koja igra ključnu ulogu u oblikovanju vladine politike.

- Djelovao sam u uvjerenju da sam imun, testirajući se pozitivno na koronavirus i potpuno sam se izolirao skoro dvije sedmice nakon razvijanja simptoma - navodi se u izjavi profesora Fergusona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.