NOVO OTKRIĆE

Hrvatski naučnik Ivan Đikić: Prepoznali smo slabu tačku koronavirusa

PLpro je potreban za procesiranje virusnih polipeptida i sastavljanje novih virusnih čestica

Đikić: Naši rezultati nude uzbudljivu mogućnost dvostazne terapijske. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

6.5.2020

Naučnik Ivan Đikić s Univerziteta "Goethe" u Frankfurtu s kolegama je na uvid javnosti dao istraživanje moguće dvostruke terapije protiv COVID-19.

Grupa naučnika s Instituta za biohemiju II Univerziteta "Goethe" u Frankfurtu na Majni sa saradnicima je prepoznala proteazu PLpro koronavirusa SARS-CoV-2, sličnu papainu, kao osnovni virusni enzim, ali i moguću slabu tačku ovog virusa koja bi čak mogla biti i njegova Ahilova peta.

PLpro je potreban za procesiranje virusnih polipeptida i sastavljanje novih virusnih čestica unutar ljudske stanice. Dodatno, SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim kako bi utišao odgovor imunog sistema na njegovu prisutnost te pomaže virusnoj modulaciji da rad domaćeg imunog sistema okrene u svoju korist.

Tako se virus lakše može replicirati i dalje širiti. Grupa naučnika je dokazala kako farmaceutici usmjereni prema PLpro proteazi putem nekovalentnog inhibitora blokiraju širenje virusa i povećavaju imunost protiv novog koronavirusa kod ljudskih epitelnih stanica, prve postaje ulaska virusa u organizam.

Đikić: Zajedničko istraživanje. Agencije

Rezultati ovog istraživanja su dostupni javnosti kao rad predložen za objavljivanje u naučnim časopisima porodice "Nature".


- Naši rezultati nude uzbudljivu mogućnost dvostazne terapijske strategije putem ciljanja PLpro proteaze - istodobno se zaustavlja virus te se jača imuni sistem. Da bismo postigli ovako dubok uvid kombinovali smo biohemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje koje postoji na našem institutu pa sam iznimno zahvalan svojoj grupi naučnika koja je zaista postigla puno u veoma kratkom vremenu. Naše zajedničko istraživačko djelovanje s Institutom za medicinsku virologiju pod vodstvom Sandre Ciesek bilo je najbitnije kako bi se pokazalo kako inhibicija PLpro proteaze zaustavlja virus - rekao je Ivan Đikić koji je voditelj grupe naučnika s Univerziteta "Goethe" koja potpisuje ovo postignuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.