ZLOČIN

Ubijen američki naučnik koji je bio na pragu velikog otkrića o koronavirusu

Gu je došao u Bingovu kuću i tamo ga je ubio, a zatim se vratio u automobil i sebi oduzeo život

Liu: Kolege će nastaviti njegov rad. euroweeklynews

Avaz.ba

6.5.2020

U Sjedinjenim Američkim Državama je ubijen naučnik sa Univerziteta u Pitsburgu koji je bio nadomak velikog otkrića o koronavirusu.

Bing Liu (37) radio je na razumijevanju staničnih mehanizama bolesti COVID-19 te staničnih baza posljedičnih komplikacija, kazale su njegovi kolege s odjela biologije, prenosi Dnevnik.hr. 

Liu je pronađen u subotu u svojoj kući s prostrijelnim ranama na glavi, vratu, torzu i ekstremitetima. Istražitelji vjeruju da je za ubistvo kriv muškarac, koji je kasnije identificiran kao Hao Gu (46), čije su tijelo pronašli u automobilu.

Gu je došao u Bingovu kuću i tamo ga je ubio, a zatim se vratio u automobil i sebi oduzeo život, smatra policija. Liu i Gu su se poznavali prije zločina, no nije poznato u kakvom su tačno odnosu bili te što bi mogao biti motiv ubistva.

Liu, inače porijeklom Kinez, doktorirao je kompjuterske nauke na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, da bi kasnije otišao na „Carnegie Mellon univerzitet“ u Pitsburgu.

Univerzitet je izrazio saučešće zbog Bingove smrti te istaknuo da je bio izvanredan profesor i mentor. Njegove kolege su obećale da će nastaviti Bingov rad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.