VIRTUELNA KONFERENCIJA

Počeo samit lidera EU i zapadnog Balkana

Učesnici zagrebačkog samita će se pojaviti bez bilo kakvih državnih simbola i obilježja

Samit putem videolinka. Pixsell

Fu. M. / Avaz.ba

6.5.2020

Samit lidera država članica Evropske unije i zapadnog Balkana počeo je putem videolinka u Zagrebu. Ovo je prvi skup predstavnica EU i država zapadnog Balkana, od onog održanog u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, prije dvije godine.

Situacija nastala zbog pandemijom COVID-19 onemogućila je održavanje samita u hrvatskoj prijestonici, kako je načelno bilo planirano. Sastanak se održava virtualno, sa temom raspravljanja pitanja koja su od zajedničkog interesa.

Učesnici zagrebačkog samita će se pojaviti bez bilo kakvih državnih simbola i obilježja. Bit će predstavljeni samo imenom i prezimenom, bez funkcije ili države koju predstavljaju.

Deklaracija koju će usvojit lideri EU na kraju sastanka, kako piše RSE, tiče se uglavnom rutinskih poruka koju evropski zvaničnici upućuju državama zapadnog Balkana svaki put kada se obuhvata neophodnost za reformski proces, vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.


Nedostajat će glavna poruka koja se tiče potpune integracije ovog dIJela kontinenta u evropski blok, ali će lideri EU potvrditi “nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.