SMRT U ZATVORU

Vlasti tvrde da je mladi režiser zabunom popio dezinfekcijsko sredstvo

Priveden u martu 2018. pod optužbom za širenje lažnih vijesti i pripadnost ilegalnoj organizaciji

Habaš: Umro u zatvoru u Kairu. magzter.com

Avaz.ba

6.5.2020

Egipatski državni tužilac rekao je da je trovanje alkoholom bilo uzrok kontroverzne smrti mladog režisera muzičkih videospotova, koji je, navodno, umjesto vode zabunom popio dezinfekcijsko sredstvo.

Šadi Habaš (Shady Habash, 24), koji je prošlog vikenda umro u zatvoru Tora u Kairu, uhapšen je zbog spota koji je imao kritički odnos prema predsjedniku države Abdelu Fatahu el-Sisiju (Abdel Fattah al-Sisi), prenosi AFP.

- Preminuli je obavijestio dežurnog ljekara da je popio alkohol u podne, dan prije smrti - stoji u izjavi tužitelja.

Dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola podijeljena su zatvorenicima kao zaštitna mjera protiv pandemije koronavirusa, dodaje se u izjavi. Ljekar je rekao da je Habaš uzeo pogrešnu bocu, a kasnije se žalio na grčeve u želucu.

- Liječnik mu je dao antiseptičke i antispazmodične lijekove i natjerao ga da se vrati u svoju ćeliju kako bi stabilizirao stanje - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je, kada se Habaševo zdravlje pogoršalo, liječnik odlučio mladića prebaciti u bolnicu izvan zatvora.

Habaš: Optužen za širenje lažnih vijesti. Twitter

Ljekar ga je pokušao oživjeti, ali Habaš je umro u pritvoru prije prelaska u bolnicu, objavio je tužilac.

Ispitana su trojicu osuđenika u njegovoj ćeliji, a jedan je rekao da je Habaš priznao da je slučajno popio alkohol. On je priveden u martu 2018. pod optužbom za širenje lažnih vijesti i pripadnost ilegalnoj organizaciji.

Uhapšen je nakon što je režirao spot za pjesmu "Balaha" rok-pjevača Ramija Esama (Ramy Essam).

Pjesma aludira na El-Sisija, odnosno nadimak koji su predsjedniku dali oponenti, po liku iz jednog egipatskog filma, poznatog po tome da je ozloglašeni lažov.

Esam je stekao popularnost tokom narodnog bunta protiv tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. godine. Od tada boravi u egzilu u Švedskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.