OBRAĆANJA Crnogorski lider na Samitu EU-Zapadni Balkan

Đukanović: Balkan ne smijemo ostaviti trećim stranama

Aktuelna kriza nas je opomenula da moramo više ulagati u nauku i zdravlje, rekao je Đukanović

Fu. M. / Avaz.ba
06.05.2020 19:14

Đukanović: Fokusirani smo na ekonomski oporavak

Foto: Agencije

Učinimo sve da svijet poslije korone bude bolji. Da Evropa očuva vrijednosti zapadne demokratije, liberalno društvo, slobode i ljudska prava, tržišnu ekonomiju uz djelotvorne funkcije države. Ne smijemo ostaviti Balkan trećim stranama jer je on živo evropsko tkivo, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na zagrebačkom Samitu EU-Zapadni Balkan koji je u toku.

Crna Gora je, kako je istakao Đukanović, u kriznom vremenu učvrstila stabilnost i povjerenje u sopstvene kapacitete. Institucije, zdravstveni sistem, crnogorski građani pokazali su vitalnost, odgovornost i kompetentnost.

- Naravno, tu ne stajemo. Nastavljamo odlučno da gradimo otvoreno evropsko društvo demokratije i vladavine prava. Fokusirani smo na ekonomski oporavak i nastavak dinamičnog razvoja. Zelena ekonomija, digitalna transformacija i diverzifikacija ostaju ideja vodilja do strateškog cilja: dostizanja evropskog kvaliteta života naših građana - kazao je Đukanović.

On je na Samitu saopćio da se proces europeizacije zapadnog Balkana može pospješiti "prije svega kvalitetnim infrastrukturnim povezivanjem sa EU, kroz sveobuhvatan i precizno fokusiran investicioni i strateški okvir".

- Potrebno je pomoći našem regionu da dalji društveni razvoj kvalitetnije utemelji na nauci, visokim tehnologijama i inovacijama. Time ćemo ubrzati izlazak iz zaostalosti koja generiše nestabilnost, zadržati mladu i obrazovanu generaciju kao najvažniji razvojni resurs, i unaprijediti zdravlje naših građana. Aktuelna kriza nas je opomenula da moramo više ulagati u nauku i zdravlje - rekao je Đukanović.

Komentari

NA VRH