BURNA DEŠAVANJA

Evropa tone u najveću recesiju dok se Amerika i Kina svađaju zbog porijekla virusa

Naučnici vjeruju da je bolest nastala među životinjama i “skočila“ na ljude, vjerojatno na pijaci u Vuhanu

Sve je počelo u Vuhanu. AFP

Avaz.ba

6.5.2020

Evropska unija je danas predvidjela historijsku recesiju na kontinentu potresenom smrtonosnom pandemijom koronavirusa, dok su Sjedinjene Američke Države i Kina eskalirali rat riječima zbog porijekla bolesti, prenosi AFP.

Mračno predviđanje iz Brisela stiglo je nakon što je Njemačka, koja ima najjaču evropsku ekonomiju, otkrila planove za skori povratak u normalu, a svježi podaci otkrivaju kolika je šteta nanesena njenom proizvodnom sektoru.


Kreće i nogomet

Zemlje u Aziji pridružile su se Evropi u ublažavanju karantinskih mjera koje su sedmicama održavale djelove svijeta u zatvorenim prostorima i gomilale ekonomske probleme, usmjeravajući svijet prema recesiji koja nije viđena decenijama.

Pandemija je do sada, zvanično, ubila više od 257.000 ljudi i zarazila gotovo 3,7 miliona, premda se vjeruje da je taj broj daleko veći. Na Evropu otpada veliki dio smrtnih slučajeva i infekcija, a najteže su pogođene Velika Britanija, Italija, Španija i Francuska.

Na ekonomskom planu vijesti su još manje optimistične.


Tramp: Želi pokrenuti ekonomiju. AFP

- Evropa se suočava s ekonomskim šokom bez presedana nakon Velike depresije - upozorio je komesar EU za ekonomska pitanja Paulo Đentiloni (Gentiloni).

Vlade žele oživjeti svoju privredu postepenim ukidanjem mjera „zaključavanja“. Njemačka će ovog mjeseca omogućiti svim učenicima povratak u školu, sve trgovine ponovo će pokrenuti posao, pa čak i bi se trebala nastaviti i nogometna Bundesliga, iako za sada bez gledalaca.

U Velikoj Britaniji, premijer Boris Džonson (Johnson) rekao je da bi se neke mjere ograničenja mogle ukinuti sljedeće sedmice.

- Bila bi ekonomska katastrofa za ovu zemlju ako bismo pokušali ublažiti te mjere sada na takav način da pokrenu drugi val - rekao je Džonson, koji se i sam u bolnici liječio od koronavirusa.


Značajni dokazi

I dok su nade u brzi privredni oporavak zahladile, rat riječi između Kine i SAD se zagrijao u vezi porijekla smrtonosnog koronavirusa koji se pojavio u kineskom Vuhanu prošle godine.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) ponovio je optužbu da je bolest procurila iz kineskog laboratorija, ali uz rezervu.

- Nismo sigurni, a postoje značajni dokazi da je to došlo iz laboratorija - rekao je Pompeo.

Njegovi komentari dolaze nakon što je Kina ponovno odbacila navode, optužujući američke političare da to rade zbog političke koristi.

- To bi pitanje trebalo prepustiti naučnicima i medicinskim radnicima, a ne političarima koji lažu za svoje domaće političke ciljeve – izjavila je glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjing.

Škole u Njemačkoj čekaju đake. AFP

Naučnici vjeruju da je bolest nastala među životinjama i“ skočila“ na ljude, vjerojatno na pijaci u Vuhanu.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) nije odbacio teoriju da je virus potekao u laboratoriji, ali vodi bitku na drugom frontu jer želi da se pokrene najveća svjetska ekomonija dok on traži drugi predsjednički mandat uoči izbora u novembru.

- Ne možemo držati našu državu zatvorenom narednih pet godina - rekao je Tramp. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.