SVIJET Uskoro testiranja i na ljudima

Senzacionalna vijest: Italijani tvrde da imaju vakcinu koja neutrališe koronavirus

Ako udružimo naše snage i vještine, zajedno možemo da pobijedimo koronavirus, kažu naučnici

Avaz.ba
07.05.2020 22:20

Testiranja obavljena na miševima

Foto: Ilustracija

Testiranja obavljena na miševima Nakon što su naučnici u Frankfurtu otkrili slabu tačku virusa, a američki i belgijski naučnici uspjeli da naprave antitijela koja štite od kovida-19, istraživači iz rimske kompanije „Takis Biotech“ saopćili su još jednu dobru vijest. 

Oni tvrde da su stvorili antitijela koja bi mogla da spase hiljade života širom svijeta, a nakon testiranja na miševima, planiraju da svoju vakcinu ove godine testiraju i na ljudima. Očekuje se da testiranje na ljudima počne na jesen, kažu naučnici.

- Koliko nam je poznato, mi smo prvi u svijetu uspjeli da demonstriramo neutralizaciju virusa vakcinom - kaže Luiđi Aurisikio iz kompanije „Takis Biotech“.

  • Uskoro noba testiranja
    Uskoro noba testiranja Foto: Ilustracija

Iako naučnici širom svijeta pokušavaju da pronađu vakcinu, Aurisikio kaže "ovo nije takmičenje".

- Ako udružimo naše snage i vještine, zajedno možemo da pobijedimo koronavirus . kažu naučnici.

Italijanski naučnici su inače ubrizgali u miševe kloniran genetski kod i kažu da su rezultati ohrabrujući. Potencijalna vakcina dovela je do "jakog odgovora antitijelima" nakon 14 dana, saopćili su naučnici.

Testiranja potencijalne vakcine do sada su izvođena u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti, ali iz kompanije kažu da im je potrebna podrška italijanske vlade da bi sproveli klinička testiranja.

Komentari

NA VRH