UPOZORENJA

Generalni sekretar UN-a: Pandemija i dalje izaziva talas mržnje i ksenofobije

Novinari, zviždači, zdravstveni radnici i branitelji ljudskih prava su mete napada samo zato što rade svoj posao, rekao je Gutereš

Gutereš: Poziv poličkim liderima. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

8.5.2020

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) kazao je da pandemija koronavirusa i dalje izaziva talas mržnje, ksenofobije i zastrašivanja.

Čelnik UN-a je rekao da su govori protiv stranaca intenzivirani na internetu, na ulicama su se proširile antisemitske teorije zavjere i  dogodili su se antimuslimanski napadi povezani sa koronavirusom.

Gutereš je rekao da su migranti i izbjeglice smatrani izvorom virusa, zbog čega su zlostavljani, i tada im je uskraćen pristup liječenju, javio je AP.

- Novinari, zviždači, zdravstveni radnici i branitelji ljudskih prava su mete napada samo zato što rade svoj posao - rekao je on.

Generalni sekretar pozvao je političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima i obrazovne institucije da se fokusiraju na "digitalnu pismenost" u vrijeme kada "ekstremisti traže sljedbenike među onima koji su najranjijviji i najočajniji."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.