TAKTIKA Mišljenja stručnjaka

Kako je Kim prevario cijeli svijet: Izveo staljinistički potez i lažirao smrt

Sve da bi provjerio kako će reagirati javnost

Avaz.ba

Kim sve zavarao

Foto: AFP


Tridesetšestogodišnji lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un možda je lažirao svoju smrt kako bi provjerio da li u krugu njemu bliskih saradnika ima ljudi kojima ne može da vjeruje. Protekle sedmice kružile su priče da je Kim preminuo poslije operacije srca, odnosno da je veoma bolestan. Na glasine je sam Kim stavio tačku kada je prošlog vikenda lično presjekao vrpcu nove fabrike vještačkog đubriva.

Džejms Morou (James Morou), voditelj emisije “Sky outsiders” u australskom izdanju televizije “Sky”, izjavio je da je Kim možda izveo “klasičan staljinistički manevar” da bi provjerio kako će reagirati javnost, te da se sada može očekivati da će iskoristiti reakcije tokom njegovog dugog odsustvovanja da počne “da se oslobađa” onih za koje smatra da su naumili da preuzmu vlast, prenosi "Ekspres".

- Ono što je vjerovatno bilo posrijedi jeste preterano širenje glasina o njegovoj smrti. Odlučio je da se primiri i vidi kako će se odvijati situacija u pogledu vlasti, da vidi ko će u slučaju njegove stvarne smrti pokušati da preuzme vlast – rekao je Morou i dodao:

- Očekujem da će se vrlo brzo dogoditi čistka u Sjevernoj Koreji.

  • Kim sve zavarao

    Kim sve zavarao

    Foto: AFP


Ponovno pojavljivanje lidera u uništilo je kredibilitet uglednih bjegunaca koji su govorili da Kim Jong Un pati od smrtonosne bolesti, ili da je čak umro.

Kao zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje u Velikoj Britaniji Tae Jong Ho bio je zadužen za upravljanje tajnim Kimovim fondovima u Engleskoj, a 2016. je prebjegao na Jug. Danas je poslanik u južnokorejskom parlamentu.

- Svjestan sam da je jedan od razloga zašto su mnogi od vas glasali za mene kao zakonodavca jeste činjenica da ste očekivali precizne analize i prognoze o temama u vezi sa Sjevernom Korejom. Osjećam se krivim i veoma odgovornim. Izvinjavam se svima, bez obzira na razloge (Kimovog nestanka) – izjavio je Tae Jong Ho.

NA VRH

Podijeli članak na