PANDEMIJA

Džonson neće sutra najavljivati smanjenja ograničenja

U Britaniji je ukupan broj zaraženih 31.241, što je drugi najveći broj smrtnih slučajeva na svijetu iza SAD

Boris Džonson. Arhiv

Avaz.ba / Fena

9.5.2020

Britanski ministar za okoliš, hranu i ruralna pitanja kaže da premijer Boris Džonson (Johnson) neće najaviti promjene u mjerama izolacije uzrokovanih pandemijom koronavirusa u svom obraćanju naciji u nedjelju. 

Džordž Justis (George Eustice) rekao je da Ujedinjeno Kraljevstvo još nije doživjelo vrhunac pandemije i da "neće biti nikakvih dramatičnih promjena preko noći" što se tiče mjera izolacije. Rekao je da će vlada biti "vrlo, vrlo oprezna" u smanjenju restriktivnih mjera, javio je AP.

Očekuje se da će Džonson iznijeti mapu puta kako Ujedinjeno Kraljevstvo može početi ublažavati mjere izolacije u budućnosti. Predviđaju se samo manje promjene, poput omogućavanja pojedincima da se sunčaju u parkovima i uklanjanja ograničenja na jedan dnevni izlazak. Justis je, također, rekao da je još 626 osoba umrlo nakon što su pozitivno testirani na Covid-19, uključujući smrtne slučajeve u bolnicama i staračkim domovima.

Džordž Justis. Agencije

To znači da je u Britaniji ukupan broj zaraženih 31.241, što je drugi najveći broj smrtnih slučajeva na svijetu iza SAD. Justis je dao komentare nakon što je "The Times" danas izvijestio da bi Velika Britanija trebala uvesti 14-dnevni karantinski period za gotovo sve koji stignu u zemlju kako bi izbjegli drugi talas epidemije koronavirusa.

U izvještaju se navodi da će premijer Boris Džonson u obraćanju naciji u nedjelju reći da će se putnici koji ulaze u državu, uključujući Britance koji se vraćaju iz inozemstva, morati samoizolirati na dvije sedmice, javlja BBC. Prema izvještaju, pod mjerama koje bi vjerojatno mogle stupiti na snagu početkom juna, putnici će morati navesti adresu na kojoj će se samoizolirati po dolasku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.