PANDEMIJA

Još jedan radnik Bijele kuće pozitivan na koronavirus

Visoki zvaničnik administracije istakao je da Tramp i Pens nisu skoro bili u kontaktu sa zaraženom

Bijela kuća. Fena

Avaz.ba / Fena

9.5.2020

Bijela kuća pravda mjere koje je preduzela da zaštiti predsjednika Donalda Trampa (Trump) i potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence), dok je još jedan radnik Bijele kuće testiran pozitivno na koronavirus, čime je i postavljeno pitanje bezbjednosti najviših lidera Sjedinjenih Američkih Država, javlja Glas Amerike.

Najnoviji slučaj zaraze je u Pensovom timu, a samo dan nakon sto je Trampov lični pomoćnik testiran pozitivno na koronavirus, isto se dogodilo sa portparolkom potpredsjednika Kejti Miler (Katie Miller)​, koja je ujedno i supruga jednog od najbližih Trampovih saradnika Stivena Milera (Stephen Miller). 

Visoki zvaničnik administracije istakao je da Tramp i Pens nisu skoro bili u kontaktu sa zaraženom, navode medijski izvještaji. Ali oba slučaja u kratkom vremenskom roku povećala su strah da će se predsjednik i potpredsjednik zaraziti, pogotovo što su i Tramp i Pens ponovo počeli da idu na putovanja, iako je u Americi oko 75 hiljada ljudi preminulo od Covid-19. Portparolka Kejli Mekeni (Kayleigh McEnany) je istakla da je nekoliko novih mjera preduzeto da se zaštite visoki zvaničnici, navodeći da Bijela kuća skuplja podatke o kontaktima sa oboljelima i sastavlja nove prijedloge za radnike koji moraju da obavljaju neophodne poslove.

- Preduzeli smo sve mjere da zaštitimo predsjednika - rekla je ona. 

Tramp i Pens: Ne odustaju od gustog rasporeda pojavljivanja u javnosti. Agencije

Kako je kazala novinarima na brifingu, u Bijeloj kući se redovno čisti i primjenjuje socijalna distanca što nije bio slučaj na nekim posjećenim događajima u Bijeloj kući.

- Učinili smo sve što doktorica Debora Briks (Deborah Birx) i doktor Entoni Fauci (Antony Fauci) traže - rekla je Mekeni navodeći stručnjake tima Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa.

Tramp je ranije u petak, u intervjuu za "Fox News" u jutarnjem pogramu "Fox and Friends" upitan da li oni koji mu služe hranu, pokrivaju lice, odgovorio: "Već su počeli".

Bijela kuća, također, je uvela dnevno testiranje Trampa i Pensea, umjesto sedmičnog. Obojica su negativni na koronavirus, i osjećaju se zdravo, nakon što je obolio predsjednikov pomoćnik koji je inače pripadnik mornarice. Tramp je, također, rekao "Fox Newsu" da nije još testiran na antitijela za koronavirus, ali da će se to dogoditi uskoro. Takav test pokazuje prethodnu izloženost virusu.

Tramp i Pens i dalje ne odustaju od gustog rasporeda pojavljivanja u javnosti. Potpredsjednik, koji vodi tim Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa, odletio je u petak u Ajovu da razgovara s vjerskim liderima o tome kako okupljati ljude odgovorno, ali i sa snabdjevačima hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.